БГ комунистически арест създава индийски милиардер
3

Задържан у нас прави мултинационална корпорация

БГ комунистически арест създава индийски милиардер

72 часа глад в дранголника раждат идеята за софтуерна империя за над $41 млрд.

Комунистическият режим у нас създаде индийски милиардер. След 72 часа, прекарани в български арест без храна и вода, индиецът Нараяна Мърти решава да създаде софтуерна империя, която през миналата година е оценена на 41,14 млрд. долара.

Първите му опити обаче не се увенчават с успех.

В началото Мърти е научен сътрудник във факултет в Индийския институт по мениджмънт Ахмедабад, а по-късно става програмист. Там той работи по първата компютърна система за споделяне на информация с няколко потребители едновременно в Индия, проектира и внедрява преводач за Electronics Corporation of India Limited.

След това основава собствена фирма на име Softronics, която обаче фалира той се присъединява към „Компютърни системи Патни“ в град Пуна. Компанията, която го прави един от пионерите в индийската технологична индустрия - Infosys, е създадена през 1981 г. съвместно с още шест души. Началният капитал на днешния технологичен гигант е едва 10 000 рупии (25 долара), които Мърти взема назаем от своята съпруга Судха.

В момента легендарният съосновател на Infosys вече е пенсиониран председател на индийския технологичен гигант, в който той

продължава да притежава миноритарен дял.

След 30 години работа в компанията той се оттегля от ръководството на компанията през 2011 г. Мърти се завръща едва две години по-късно, за да предаде управлението на професионален изпълнителен директор през 2014 г. Решение, от което самият той не е удовлетворен. През 2017 г. Мърти изразява своите опасения относно предполагаемите пропуски на корпоративното управление в Infosys пред медиите, компанията обаче отрича. Спорът води до оставката на изпълнителния директор и разтърсване на борда. Вследствие на скандала постът на неизпълнителен председател е зает от пенсионирания съосновател Нандан Нилекани.

Мърти е сред най-богатите хора в Индия, но води скромен живот и лети в икономична класа и до момента. Неговото мото е: „Лидерите трябва да водят, давайки пример за стремеж, оптимизъм , трудолюбие, парични и други жертви.“

Комунистическа България белязва живота на милиардера

Това, което повечето хора вероятно не знаят, е, че България има известна „заслуга“ за създаването на компанията за милиарди на Мърти. Той се сблъсква с комунистическия режим у нас преди 46 години и срещата го белязва завинаги. По време на технологичен фестивал в Мумбай през януари тази година основателят на Infosys споделя как и защо е арестуван в България през 1974 г., където е лежал в ареста 72 часа без храна и вода. Той си припомня горчивия инцидент с влак в Ниш, граничен град между днешна Сърбия и България, който го превръща в „състрадателен капиталист“ и го вдъхновява да създаде компанията си. В интервю за CN Traveler, Мърти разказва за случилото се.

„Определящият момент от живота ми дойде от неочакван инцидент, който се случи в тогавашна Югославия. В Ниш мил човек ме заряза на жп гарата в 9:30 ч., откъдето на следващия ден трябваше да взема влак до София. В ресторанта на гарата отказаха да ми сервират храна, тъй като нямах югославски динари. На следващия ден беше неделя и всички банки бяха затворени. Прекарах деня, легнал на гарата, за да запазя енергията си и се качих на Sofia Express в 20:00"

Мърти владее английски, френски и руски език, затова се заговаря с французойка в купето. Момичето обаче не пътува само - тя има придружител момче, което така и не се включва в разговора.

„Докато разговаряхме, момчето се приближи до няколко полицаи, които стояха наблизо, и каза нещо. Следващото, което помня, е, че чантата ми бе претърсена. Впоследствие ме свалиха от влака и ме хвърлиха в килия 2х2 метра., паспортът ми също бе конфискуван.

Стаята имаше само една тоалетна в ъгъла, подът бе твърд и студен.

Нямаше легло, нямаше и стол или маса", спомня си той. По време на 72-часовия си престой в ареста Мърти дори не е хранен.

"Мислех, че сутринта ще отворят вратата и ще ми дадат закуска, тъй като бях държавен гост, но нищо не се случи. Изгубих всяка надежда да хапна нещо", обяснява той. На следващата сутрин полицията го отвежда до перона и го блъска в купето на пазача на заминаващ товарен влак. По онова време той не е ял и пил нищо в продължение на пет дни.

Мърти си спомня как охраната му казала: „Вижте, вие сте от приятелска страна, наречена Индия, така че ние ви пускаме, но ще ви върнем паспорта, когато стигнете до Истанбул“.

Самият той неколкократно е казвал, че този инцидент го е накарал да се превърне в състрадателен капиталист“, тъй като се е замислил, че ако една страна се отнася с приятели така, той не би искал да бъде част от комунистическа държава никога.

Именно тогава Мърти се потапя в предприемачеството. Инцидентът го кара да разбере, че една страна може

да просперира само чрез създаването на работни места, осигурявани от предприемачите.

Технологичният гигант Infosys, свързан с обикновена случка в държава от бившия съветски блок, e мултинационална корпорация, предоставяща услуги за разработка на софтуер, поддръжка и независимо валидиране на компании в областта на финансите, застраховането, производството и други области. За миналата година Forbes я поставя на трето място в класацията си „Най-уважаваните компании“. Приходите на Infosys за фискалната 2019 г. възлизат на 11,8 млрд. долара, допринасяйки за над 11 на сто от експорта на софтуер в Индия. Базираната в Бенгалуру ИТ фирма е вторият в страната най-голям индийски доставчик на софтуер за чужбина. Infosys бе сред първите индийски фирми, които предложиха на служителите си акции - „акции за колеги“. Благодарение на това няколкостотин служители от средната класа натрупаха състояние. Тя бе и първата компания, основана в Индия, която излезе на фондовата борса Nasdaq в чужбина.

Персоналът й надхвърля 239 000 души

като според проучване на statista.com той се е увеличил повече от два пъти през периода 2010 - 2020 г.

Infosys е носител и на редица награди Само през тази година Infosys е отличена с пет приза. Клонът в Съединените американски щати е сертифициран като страхотно работно място, благодарение на високите си постижения в областта на заетостта. Технологичната компания е призната за един от най-добрите работодатели в Австралия и Сингапур и е сред топ три на тези в Япония.

Гледаме филм за живота на Мърти
и съпругата му на голям екран

Филм, базиран на живота на основателя на Infosys Нараяна Мърти и съпругата му Судха, ще представи на тяхното „пътуване“ - четиридесет години след създаването компанията им за ИТ услуги.

Планирано е снимачният екип да проследи живота на милиардера, като все още се подбират най-подходящите истории, които да бъдат включени в лентата. За целта ще помогнат семейството и приятелите на милиардера. Филмът ще бъде разпространен на майчиния език на Мърти - канна, който се използва в Югозападна Индия. Той ще бъде озвучен още на тамил и хинди - два от официалните езици в най-многолюдната демокрация в света.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.