БГ кинаджии с жалба до ЕК заради авторски права

БГ кинаджии с жалба до ЕК заради авторски права

Сдружението за колективно управление на авторски права в киното – Филмаутор, е подало жалба до Европейската комисия. До това се стигна, след като тази година отново не бе постигнато споразумение за тарифа относно отчисленията, които кабелните и сателитните оператори дължат на авторите заради препредаването на аудио-визуално съдържание.

„Платформите продължават да осъществят своя бизнес, който се базира изцяло на предлаганото съдържание, без да отделят дял от приходите си за създателите на филмовите продукции“, гласи част от официалното изявление на Филмаутор.

Сдружението припомня, че преговорите между него и БАККО (Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори) от края на 2019 г. не са довели до утвърждаването на тарифа, заради което бе сформирана комисия към културното министерство през тази година. Тя обаче също не успя да уреди казуса.

„Време е да се сложи край на спекулациите, че няма определена цена, по която операторите да плащат. Опасенията, че претенциите на Филмаутор ще доведат до изкривяване на пазара, са ирелевантни – всъщност пазарът е изкривен от години и толерирането на липсата на решение за филмовите творци води до задълбочаване на тези проблеми“, коментира режисьорът Виктор Божинов („Възвишение“), който е председател на управителния съвет на организацията.

В писмото си сдружението отчита, че България е единствената страна, в която отчисленията за автори и продуценти на филми не се събират изобщо. „Част от проблема е, че компетентният национален орган – Министерство на културата – също като операторите не счита за необходимо да изисква прилагането на правилото за колективно управление на права при препредаване, което в ЕС е въведено през 1993г. и е препотвърдено и разширено с директива от 2019г. Фризьорските салони, оказва се, са далеч по-приоритетен за контролиране сегмент от пазара на разпространение на телевизионни програми", пишат още от Филмаутор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.