0

Б ългарски специалисти от четири лечебни заведения по медицинска онкология направиха иновативно изследване за нивата на стрес при пациенти с рак в условията на COVID-19.

Български специалисти от четири лечебни заведения по медицинска онкология направиха иновативно изследване за нивата на стрес при пациенти с рак в условията на COVID-19.

Инициатор на проучването е МБАЛ „Надежда“. В него са взели участие също МБАЛ „Св. Марина“ Варна, КОЦ Русе и KOЦ Бургас. Целта на специалистите била да установят как заплахата от коронавирус влияе на нивата на дистрес (вреден стрес) при пациентите с онкологични заболявания. Подобно проучване е провеждано и в периода 2017-2019 г. Така експертите успяват да сравнят и анализират данните от период без пандемия с настоящите.

За целите на изследването е използвана връзката между субективната оценка за време и нивата на тревожност и дистрес по време на химиотерапия. Колкото по-бързо преминава времето за болния, толкова по-вероятно е той да има по-високи нива на стрес и безпокойство. По време на проучването било съпоставено колко дълго трае една минута според усещането на пациента и според реалното протичане на времето (минута, засечена с хронометър).

Резултатите показват увеличение на броя болни с висок дисрес по време на пандемията. Те са нараснали с 8%. Освен това се отчитат и по-високи стойности на тревожност съпоставено с период без зараза. През 2017-2019 г. с този метод са изследвани 375 пациенти с онкологични заболявания преди старт на лечение, като от тях 50%, или всеки втори е бил с високи нива на дистрес.

Сега изследването направено сред 300 пациенти показва, че и усещането за протичане на минута време за онкоболните е много по-забързано в пандемичната обстановка. Ако преди средната стойност за протичане на минута време според усещането на пациентите е била 40 секунди, сега тя е едва 25 секунди. Статистическият анализ показва, че

именно присъствието на COVID-19 и страха от заразяване увеличва сигнификантно притесненията и дистреса на пациентите с рак.

Безспорно, при пациентите с онкологични заболявания тревожността и дистресът влияят на лечението и са рисков фактор за неспазването му, като дори имат пряко отношение към тяхната преживяемост, казват специалистите. В условията на пандемия този факт придобива още по-голямо значение. Отчитането на нивата на безпокойство, посредством оценката за време, може да насочи своевременно вниманието на онколозите към най-уязвимите по отношение на стреса онкопациенти в условията на заплаха от COVID-19. Това би осигурило своевременната намеса и подкрепа от страна на специалисти – психолози или психиатри, за да продължи лечението по най-ползотворния за пациента начин.

Миналата година изследването, което е разработено и приложено от българските онколози бе публикувани в едни от най-авторитетните издания за медицинска онкология в света сред които Journal of Clinical Oncology на Американското дружество по клинична онкология. Очаква се резултатите от тазгодишното проучване да бъдат представени като абстракт в тазгодишната среща на Eвропейското дружество по медицинска онкология (ESMO).