0

Т рима български илюстратори попаднаха в селекцията на най-добрите художници на книги на тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Москва. Ясен Гюзелев и Капка Кънева са сред победителите в конкурса „Образът на книгата“, а колегата им Виктор Паунов получава почетен диплом.

Трима български илюстратори попаднаха в селекцията на най-добрите художници на книги на тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Москва. Ясен Гюзелев и Капка Кънева са сред победителите в конкурса „Образът на книгата“, а колегата им Виктор Паунов получава почетен диплом.

Ясен Гюзелев спечели журито с работата си над „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанско издателство и се нареди сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“. Феноменалните хартиените пластики, създадени от Капка Кънева за „Железния човек“ от Тед Хюз по покана на българското издателство „Лист“, пък й осигуриха доминация в раздел „Най-добри илюстрации към произведения за деца и подрастващи“. В същата категория грамота получава Виктор Паунов за илюстрациите си към „Котаракът Франт и загадъчният остров“ от Иван Раденков, издадени от „Ентусиаст“. Церемонията по връчването на наградите е утре. Тогава ще бъде обявен и носителят на Гран при. Като лауреати в своите категории Гюзелев и Кънева имат реални шансове за Голямата награда. Проявата е със стотици участници от цял свят – в тазгодишното издание се включиха изложители от 33 страни.