Български гимназисти на възраст между 16 и 18 години могат да се включат в четириседмичен образователен обмен в САЩ през юни и юли 2020 г. в университета Пардю в щата Индиана. За целта трябва да подадат документи за участие в Трансатлантическата лятна програма за ученици в средните училища „Бенджамин Франклин“ 2020 до 15-и януари с попълнен формуляр и мотивационно есе.

Целта на обмена е да се създаде възможност за установяване на трайни връзки между младите хора в Европа и САЩ и общи ценности. По време на лятната програма одобрените ще се запознаят с приоритетите на външната политика на Америка като младежка активност, подкрепа на демокрацията и гражданското общество и икономическо развитие. За целта те ще минат през различни лекции, семинари, дискусии и презентации, катко и практически упражнения, водени от преподаватели и ментори. Заданията и дейностите в клас ще бъдат допълнени от доброволчески дейности, посещения на място, социални и културни прояви, гостувания на американски семейства, които да подпомогнат на гимназистите да придобият по-широки представи за американското общество по време на престоя си. Като част от програмата участниците ще имат и възможност да обсъдят теми като демократични практики, разрешаване на проблеми и конфликти, комуникативни умения, критическо мислене, толерантност и уважение към различията, младежко лидерство, тимбилдинг и медии. В курсовете ще се обърне внимание на това как свободата на словото предполага както права, така и отговорности за гражданите.
Всички кандидати трябва да владеят свободно английски език, да са редовни ученици в средно образователно училище или студенти в университет в родната си страна през есента на 2020 г. след приключване на курса, високи академични постижения – добри оценки, награди и препоръки от учители, желание за участие в общественополезни и извънкласни дейности. Пълния списък с изисквания към гимназистите може да да бъдат намерен на сайта на американското посолство в България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владика припомни годишнини, засади дръвче на Аязмото

Две важни дати за историята на православната  църква припомни старозагорският митрополит Киприан , който отслужи в катедралния храм „Свети Николай“ и пред паметника на дядо Методий благодарствени литургии по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия и 125 години от засаждането на първото дръвче за бъдещия парк Аязмото край Града на липите.

Ограничават за 3 март движението към Шипка

Ограничения за двупосочното транзитно преминаване на автомобили през шипченския проход на 3 март заради честванията на върха наложиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 6,00 до 14,00 часа ще се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и  Казанлък към върха, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и ОД на МВР-Стара Загора. От 14,00 до 18,00 часа автомобилите  ще преминават еднопосочно от върха към двата града.

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.