БГ фирми кандидатстват за кредит от ББР онлайн

БГ фирми кандидатстват за кредит от ББР онлайн

Новата бета версия за дигитална платформа на Българската банка за развитие (ББР) вече се изпитва. Тя ще дава възможност на българските предприемачи във всяка точка на страната да реализират целия процес от подготовката на проекти и подаване на заявления за кредит до получаване на финансовите средства, без да е необходим какъвто и да е физически контакт по време на целия процес. Това каза в интервю за в. "Строител" главният икономист на ББР Илия Лингорски, цитиран от банката.

"В момента банката приключва процес на актуализация на тригодишната си стратегия. Основен фокус е подкрепата за малки и средни предприятия, както и програмите, които са насочени към възстановяване след кризата, предизвикана от пандемията. Само преди дни обявихме няколко нови програми съвместно с Европейския инвестиционен фонд и подкрепени чрез неговия инструмент „Паневропейски фонд“ в помощ на предприемачите в креативните и творчески индустрии. Те бяха особено силно засегнати от пандемията и поради характера на ограничителните мерки", заяви Лингорски.

По думите му ББР има "уникална" роля в рамките на банковата система на България, особено по отношение на стартиращия бизнес, като именно таква е и дейността на някои от дъщерните дружества на ББР. 

Той напомни, че по време на XIV Национална конференция по транспортна инфраструктура бе обсъдена и инициативата „Три морета“ - среща на върха, чийто домакин през юли бе президентът Румен Радев. "Важен е инвестиционният фонд към Инициативата „Три морета“, в който нашата страна е представена чрез акционерното участие на ББР. Имаме идеята да създадем втори фонд, който да бъде в подкрепа на иновациите и компаниите с много висока добавена стойност. Това е един от начините да привлечем младото поколение към тази голяма възможност за развитие в икономически и социален план, която безспорно предстои за нашата страна в контекста на Инициативата „Три морета“, коментира Лингорски.

Той заяви, че пандемията се е отразила на всички браншове, при някои повече, затова и "е много важно постигането на висока степен на ваксинация". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.