БГ фирма поряза кипърци за сиренето халуми
2

Спечели дело в Европейския съд

БГ фирма поряза кипърци за сиренето халуми

Фондация от Никозия оспорва марката BBQLOUMI

Българска фирма спечели дело в Европейския съд в Люксембург за сиренето халуми, което Кипър смята за свой традиционен продукт.

Българска фирма спечели дело в Европейския съд в Люксембург за сиренето халуми, което Кипър смята за свой традиционен продукт.
Съдът отхвърли апелативния иск на кипърската Фондация за закрила на традиционнионното сирене, която държи правата върху марката Халуми (HALLOUMI). Фондацията със седалище в Никозия води съдебни битки с българската компания Ем Джей Дериз ЕООД, която иска да регистрира своята марка BBQLOUMI за гриловано сирене. Кипърците твърдят, че хората лесно могат да сбъркат двете наименования HALLOUMI и BBQLOUMI.
Европейският съд обаче отхвърли това искане.
Провал
Кипърската фондация се провали преди това и в опита си да спре регистрацията в Европейската служба за интелектуална собственост, която изрази становище, че марката Халуми има само малки отличителни характеристики. Според службата няма вероятност купувачите да правят връзка между производителите във фондацията и производителя на BBQLOUMI. Фондацията обжалва решението в Общия съд на ЕС, но това бе отхвърлено от съда. В последните си аргументи кипърската фондация твърди също така, че продуктите от двете марки са еднакви или сходни.
Собственик
Справка в Дакси показва, че собственик на фимата Ем Джей Дериз ЕООД е с ливански произход. Той се казва Джозеф Маурис Джабра. Справките в нета сочат още, че той идва у нас през 1992 г. заедно с баща си. А производството на млечни продукти започва през 2004 г. след придобиването на млекопреработвателно предприятие в Карлово.

Румънците защитиха продукта си „Сибиу”

Традиционното овче сирене ”Сибиу” (Telemea de Sibiu) е седмият румънски продукт, вписан в Регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания на ЕС.
То бе заявено от обединени в асоциация десет юридически лица, които произвеждат това сирене в района на Сибиу. Така те получават официално европейско признание, с което защитават традиционната си рецепта, предавана от поколения на поколения, и предоставят натурални, здравословни продукти.
Telemea de Sibiu е полутвърдо сирене, произведено изцяло от непастьоризирано прясно издоено овче мляко чрез ензимна коагулация и сирище. Продуктът се предлага за продажба и като прясно, и като зряло сирене. Зрялото сирене трябва да е отлежало най-малко 21 дни. Млякото, използвано за приготвяне на сирене ”Сибиу”, идва от пасищно хранени животни, гледани в посочения географски район.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.