Домакинствата в Европейския съюз (ЕС) са изхарчили над 1.047 трлн. евро за храна и безалкохолни напитки за година, а България е на четвърто място в класацията. Това показват резултати от проучване на Eurostat за 2018.

Това представлява 12.1% от общите им разходи за потребление и се нарежда като третата най-голяма категория разходи на европейските домакинства след тези за „жилища, вода, електричество, газ и други горива“ (24% от разходите) и за „транспорт“ (13.2%).

Най-много пари за храна отделят домакинствата в Румъния – над една пета от общите харчове, или 27.8%, следвана от Литва (20.9%) и Естония (19.6%).

Домакинствата у нас през 2018 г. са заделяли по 19.1% от общите си харчове само за храна. За цялата 2018 г. са били похарчени общо 6.7431 млрд. евро.

Най-много пари за храна и безалкохолни напитки са давали българите през 2008 г. - 20.4% от общите разходи на домакинствата, в общ размер на 5.2163 млрд. евро. След което започва да се наблюдава понижение.

Между 2008 и 2018 г. делът от общите разходи на домакинствата за храна намалява или остава стабилен в повечето членки на ЕС, като най-голямо намаление е регистрирано в Литва (от 24.8% през 2008 г. до 20.9% през 2018 г.), следвана от Полша (понижение с 3.4 процентни пункта) и Малта (с 3 процентни пункта).

За разлика от тях разходите на домакинствата за храна са се увеличили в 10 държави - членки на ЕС, като най-голямо е то в Чехия и Словакия (повишения с 1.4 пр. пункта), Холандия (с 1 пр. пункт) и Унгария (с 0,8 пр. пункта).

На другия полюс с разходи за храна под 10% са четири страни от ЕС начело с Обединеното кралство (едва 7.8% от общите харчове на британските домакинства), Ирландия (8.7%), Люксембург (9.1%) и Австрия (9.7% от общите разходи на домакинствата).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бройлерите най-евтини в Сливен, най-скъпи - в Добрич

На борсите в Сливен и Стара Загора бяха най-ниските цени на замразените пилета в края на миналата седмица, а най-високи - в Добрич. В най-големия град на Южна Добруджа бройлерът е вървял на едро средно по 4,95 лв./кг, а под Сините камъни и Града на липите - по 3 кинта. Разликата в цената на едро е почти два лева, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

По-лесно сменяме доставчика на интернет или телефония

В случай, че потребителите ползват интернет, мобилни и фиксирани услуги, те ще може да променят доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължат неустойка само за частта, която прехвърля към конкурентен оператор. Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения.

За седмица краставиците на едро поевтиняха с 5,4%

За последната седмица, спрямо предходната от зеленчуците най-голямо поевтиняване от 5,4% е отчетено при оранжерийните краставици до 3.88 лв./кг, следвани от: доматите от внос (-3.7% до 2.33 лв./кг) и зрелият кромид лук (-3.6% до 0.81 лв./кг), сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).