0

В Агрокомисията в Европейския парламент отново няма да има пълноправни български депутати. След гласуванията във върховната европейска институция стана ясно, че  за българското земеделие  в ресорната комисия влизат трима наши депутати.

В Агрокомисията в Европейския парламент отново няма да има пълноправни български депутати. След гласуванията във върховната европейска институция стана ясно, че  за българското земеделие  в ресорната комисия влизат трима наши депутати.

Това са Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ), Иво Христов (СиД/БСП) и Атидже Алиева-Вели („Обнови Европа“/ДПС).Те обаче са със статут на заместници. Това означава, че българските избраници имат всички права като на колегите си, но не и да гласуват.

Права

Въпреки това могат да влизат на терена и да дават гласа си само когато заместват някой от колегите си по партия.

Това разясни пред „Телеграф“ бившият евродепутат Момчил Неков, който в досегашния парламент беше със същия статут в Комисията по земеделие на ЕП. Това не е драма, че българските депутати са заместници, ако са активни, присъстват на заседанията, познават координатора, те биха могли да направят много за националните интереси.

Различни са причините да нямаме пълноправен член на комисията. На първо място самият депутат трябва да изяви първото си желание в коя комисия иска да участва. Също така българската група трябва да се съобрази с местата, които има в съответната комисия.

Приоритет

Според Момчил Неков земеделието явно не е истински приоритет за страната ни. Ако беше, още миналата година по време на българското европредседателство щяхме да се присъединим към страните, които са поискали да се изравнят субсидиите между източно- и западноевропейските фермери. Той каза, че е успял да разреши много проблеми по отношение на храните и пчелите, защото земеделският сектор е бил негов личен приоритет.   

Франция

Страните, за които агросекторът е изключително важен, са Франция, Италия, Германия, Румъния. Това се вижда от хоризонта на Европейския парламент, каза Неков. За жалост нито Гърция, нито България се нареждат сред тях.

Кой кой е?

Атидже Алиева-Вели е родена в гр. Девин през 1981 г. Завършила е биотехнологии в СУ „Св. Климент охридски“ и публична администрация в УНСС. От 2013 г. е зам.-изпълнителен директор на ДФЗ-РА.

Иво Христов е роден през 1970 г. в Истанбул. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на политическата биография на Франсоа Митеран. От 2017 г. е началник на политическия кабинет на президента Румен Радев.

Асим Адемов е роден през 1968 г. в с. Дъбница. Учител по бъл. език и литература и училищен директор. Бил е зам.-областен управител на Благоевградска област. От 2017 г. е депутат в ЕП от ГЕРБ.

И тримата евродепутати са редовни членове и на други комисии в новия европейски парламент.