БФС обсъжда ограничаване на чужденците

БФС обсъжда ограничаване на чужденците

Преди две седмици заседанието на Изпълкома на БФС e внесено предложение за промяна в наредбата, чрез която по естествен път да бъде намалено присъствието на чужденци в българския футбол. Всъщност БФС няма никаква възможност да налага преки забрани и ограничения с изключение на играчите, които идват от държави извън Европейския съюз. За другите трябва да се действа по друг начин -  със задължителни условия, съобщават колегите от Dsport. 

Какво гласи правилникът в момента?

В момента клубовете има определени условия за картотекиране, но те реално не оказват кой знае какво влияние. Единствено квотата за играчи извън ЕС е пряко ограничение. Към 20 януари 2021 година правилникът за картотекиране на играчи казва следното:

Максимум картотекирани футболисти – 40
Свободни квоти – до 25 футболиста
Футболисти извън ЕС – максимум 5 футболиста
Останалите квоти от 25 до 40 може да бъдат запълнени само от футболисти юноши на клуба или друг ФК в България, които имат 3 пълни сезона в периода 15-21 години.

Това всъщност означава, че в момента всеки клуб може спокойно да картотекира 25 чуждестранни футболисти, от които максимум 5 от тях могат да бъдат извън ЕС, а само 3 да играят в мачовете.

Какво е новото предложение?

Същността на предложението е сваляне бройката на свободните за картотека слотове от 25 на 15 и намаляване квотите за играчи извън ЕС:

Максимум картотекирани футболисти – 30
Свободни квоти – до 15 футболиста
Футболисти извън ЕС – максимум 3 футболиста
Останалите квоти от 25 до 40 може да бъдат запълнени само юноши на клуба, които имат минимум 2 пълни сезона в периода 12-21 години или играли за друг ФК в България минимум 3 пълни сезона в периода 12-21 години.

Каква е целта?

Целта на предложението е по този начин автоматично да се ограничи възможността за картотека на повече от 15 чужденци. Всъщност тук дори не става въпрос за паспорта на играчите, защото дори и чужденци с български паспорт като Сисиньо и Вандерсон от "Лудогорец" също ще заемат място в свободните квоти, защото, независимо от българските си паспорти, не са играли в български клуб в периода 12-21 години.

Много е вероятно български футболисти, които рано са отишли да играят в чужбина или родени и израснали в чужди клубове също да се окаже, че ще заемат място в тази квота от 15 играчи (образно казано квотата на чужденците). Пример за това е Валери Божинов, който също ще заема място в свободната квота – излязъл рано от България и нямащ три пълни сезона в български клуб между 12-тата и 21-вата си годишнина.

Какъв е примерът в Европа?

Най-ясен пример за квотен принцип за картотекиране може да бъде даден от изискванията за участие в Европейските клубни турнири, които българските клубове трябва да спазват. Ето какво класи правилникът на УЕФА:

Максимум картотекирани футболисти – 25
Свободни квоти – до 17 футболиста
Футболисти, които между 15 и 21 години са играли за клубове от България минимум 3 години – до 4 футболиста
Собствени юноши, които в период от минимум 3 години между 15 и 21 години са играли в съответния клуб – до 4 футболиста

УЕФА нормално не поставя условия за футболисти извън ЕС, тъй като в Евротурнирите играят всякакви отбори. Така реално българските тимове могат да разчитат на абсолютно всички свои картотекирани играчи извън ЕС в мачовете от Европа, за разлика от тези в България.

Разбира се в различни държави в Европа има наложени подобни условия за картотекиране. Всъщност това не е пряка забрана за ограничаване на лица с чужди паспорти, а задължителни условия за картотеки

Изводът

Със сигурност предложението внесено в Изпълкома на БФС ще породи още дебати при следващите заседания, ако отново бъде обсъдено. Най-засегнати от това ще са тимовете на "Лудогорец" и ЦСКА, но ако това бъде прието, ще всеки един клуб, който иска да се развива и инвестира, ще трябва да се съобразява с новите норми. А дали това ще бъде полезно на българския футбол или се прави само, за да се отчете дейност е въпрос на доста анализи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.