Българската фондова борса (БФБ) връчи годишните си награди за инвестиционни посредници с най-високи резултати през 2018 г.

Броят на сделките на капиталовия пазар за миналата година е 54 341, което е спад от 47% спрямо 2017 г.

“2018 г. беше променяща и предизвикателна, защото стартирахме много неща. Минахме през променящи се регулации и няколко лицензионни режима”, коментира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.

Мнението му бе споделено и от колегата му Васил Големански: “Оборотът е по-нисък в сравнение с миналата година, но за това си има причина. Занапред обаче гледаме с позитивизъм - миналата година по това време БФБ придоби енергийната борса, което беше важна стъпка за бъдещото развитие както на борсата, така и на капиталовия и енергийния пазар”, коментира Големански. Оборотът на родния пазар възлиза на 550 040 936 лв. за 2018 г., което е с 28% по-малко в сравнение с 2017 г.

На традиционна церемония, която се провежда за 18-ти път, победителите бяха отличени в 5 категории. За “Инвесиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ” отличените бяха 3-ма. На трето място е “БенчМарк Финанс” АД, на второ е “Елана Трейдинг” Ад, а на първо е “Карол” АД.

За най-висок оборот пък “Карол” АД се нареди на 3-то място, а втора е “Евро - Финанс” АД. Почетната първа позиция спечели “Първа финансова брокерска къща” ЕООД.

За “Емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар” бе отличен “Градус” АД.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев пък стана “Личност с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар”.

“Вярвам, че всички заедно можем повече и се надявам 2019 г. да е по-добра”, коментира Добрев. По негови думи 2018 г. не е дала много поводи за гордост с малки изключения. Тази година отличените медии бяха две - Bloomberg TV Bulgaria и Profit.bg.

Днес БФБ стартира нов проект “Единна входна точка”. Неговата цел е да облекчи административната тежест върху участниците на пазара и да улесни достъпа до услугите от институциите на капиталовия пазар. Проектът се осъществява съвместно с „Централен Депозитар“ АД и Министерство на финансите, които заедно с БФБ кандидатствали за програмата на Европейската комисия (ЕК) за поддръжка на структурната реформа и били одобрени за финансиране. “С подобни проекти се опитваме да облекчим живота на нашите участници”, завърши изпълнителният директор Васил Големански.

По темата: БФБ проект награди
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БДЖ продава лимузина на четвърт век за 60 бона

Ретро лимузина Mercedes Е500 на четвърт век продават железниците. Мощното возило ще смени собственика си срещу поне 63 197 лева, става ясно от обявление на „Холдинг БДЖ“ в печатно издание.

Храним прасето само в специални дрехи

Стопаните ще трябва да отиват да хранят прасетата си облечени в дрехи, които ще използват само за целта. Това е една от мерките за биосигурност в кочините тип „заден двор“, които обмисля земеделското министерство за намаляване на рисковете от епидемии, научи „Монитор“.

Innowave Summit 2019 събира във Варна светила от бизнеса

Мащабната конференция Innowave Summit 2019 ще се проведе за поредна година във Варна на 18 и 19 октомври в Двореца на културата и спорта. Форумът ще събере в морската ни столица световни брандове като Amazon, eBay, Trip Advisor, Booking, CNN, Alibaba.com, както и фондове за рисков капитал от три континента, с инвестиционно портфолио от над 100 млн. долара.