Безстопанствени коне унищожават десетки декари житни култури

Безстопанствени коне унищожават десетки декари житни култури

Заплашват с убийство собственик на земеделски земи ако се жалва

Безстопанствени коне унищожават десетки декари житни култури в Кюстендилското село Блатец, оплакват се потърпевши. От няколко месеца животните били пуснати в планинското селце и те нанасяли огромни поражения на посевите от жито и ечемик в населеното място. Най-големи загуби претърпял кюстендилецът Благой Велинов /68 г./, който от 20 години се занимава със земеделие. „Отглеждам около 60 декара жито, ечемик и картофи. Използвам ги за фураж на кравите. Пенсията ми не стига до никъде, съпругата ми е пенсионер по болест. Именно заради това започнах да се занимавам и със земеделие преди години. Сега обаче основният ни проблем са безстопанствените коне в селото. Те са поне 20 на брой и нанасят сериозни поражения на продукцията ми“, разказва през сълзи на очи Благой. По негови думи животните са собственост на мъж, който живее в съседното село Лисец. Той обаче ги пускал без пастир или надзор да обикалят района и да се изхранват с каквото намерят по нивите. „Проблемите с безстопанствените коне са от 2016 г. И тогава и сега пак ми нанесоха много големи щети. 2/3 от продукцията ми е съсипана, влизат вътре в житото пасът и стъпкват всичко. През м.г. вместо 300 кг от декар, аз прибрах едва 100. Вече съм писал жалби до полицията, прокуратурата и общината. Резултат обаче няма“, обяснява още земеделският производител.

Репортерска проверка установи, че почти всички жалби от страна на потърпевшия са приключили единствено с предупреждение към собственика на конете Здравко Димчев. „Стигна се до там, че този човек каза, че ще ме ликвидара. Заплаши ме с убийство и не само мен, но заради това, че нямало свидетели на случилото се пак нищо не направиха от страна на прокуратурата. Вече се страхувам за живота си. Не зная докога мога да издържа“, казва още Благой Велинов.

Сега единствената му надежда е институциите да приберат конете, така че продукцията му от жито и ечемик да не бъде унищожена на 100%. „Помните през зимата друг собственик на коне ги беше пуснал в планината и те умираха от глад и студ. Сега тези не са по-различни, отново са безстопанствени. Идват по градините и помитат всичко по пътя си. Потърпевшите като мен не са един или двама“, категоричен е 68-годишният Благой.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.