0

Б ританската марка Jaguar проектира уникална система за звуково предупреждение за първия си електрически автомобил, която изпълнява всички изисквания на бъдещото световно законодателство. Инженерите на Jaguar разработиха звук, който може да бъде чут при скорост до 20 км/ч и надхвърля минимума от 56 децибела, поставен от предстоящото европейско законодателство за всички нови електрически автомобили от юли 2019 г.

Британската марка Jaguar проектира уникална система за звуково предупреждение за първия си електрически автомобил, която изпълнява всички изисквания на бъдещото световно законодателство. Инженерите на Jaguar разработиха звук, който може да бъде чут при скорост до 20 км/ч и надхвърля минимума от 56 децибела, поставен от предстоящото европейско законодателство за всички нови електрически автомобили от юли 2019 г.

Звукът на новия Jaguar I-PACE беше тестван от членове на „Кучета водачи за слепи хора“ - водеща благотворителна организация във Великобритания за хора с нарушено зрение, като част от изпитванията, проведени от Jaguar. Това бележи началото на дълготрайни взаимоотношения между двете организации. Липсата на традиционен шум от двигателя при електрическите автомобили създава проблем за уязвимите пешеходци, като например хората с нарушено зрение. Това е особено опасно при ниски скорости в градските центрове и на паркингите.

Инженерите от Jaguar разработиха системата за звуково предупреждение за I-PACE, за да гарантират безопасността на всички участници в движението. Тази животоспасяваща технология не може да бъде изключена. От Jaguar гарантират, че звуковата система работи безкомпромисно, а доказателство за това са първите тестове с истински хора от водещата благотворителна организация за хора с нарушено зрение „Кучета водачи“.

Инженерите на Jaguar са работили цели 4 години за да създадат звук, който се чува, но е дискретен и не може да бъде доловен вътре в автомобила. Първоначалните опити да се създаде звук, вдъхновен от звука на космическите кораби в научната фантастика, е трябвало да бъдат изоставени, тъй като пешеходците са поглеждали нагоре към небето, вместо към пътя, когато автомобилът приближава. Инженерите са тествали звуци в редица среди, включително камера без ехо и в различни градски сценарии, преди да се спрат на финалния звук за I-PACE. Той се излъчва от високоговорител, разположен зад предната решетка, може да се чува във всяка посока и не може да бъде изключен.

Звукът увеличава тона и силата си спрямо скоростта на автомобила и при движение на заден ход е придружен от допълнителен звук, указващ смяната на посоката. Системата за звуково предупреждение не е необходима при високи скорости, тъй като има достатъчно вятър и шум от гумите, благодарение на които пешеходците могат да чуят, че автомобилът с нулеви емисии приближава. Jaguar е първата марка, лансирала електрически автомобил, който отговаря на стандартите, преди новото законодателство още да е влязло в сила.

По-рано тази година Jaguar представи своя първи изцяло електрически автомобил I-PACE, който предлага устойчива динамика на спортен автомобил, изкуствен интелект от следващо поколение и практичност на 5-местен SUV. Новият Jaguar I-PACE е оборудван със свръхмодерна литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВтч, два електромотора и специална алуминиева конструкция, благодарение на които може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди и има автономен пробег от 470 км.