Безработните ще могат да подават унифицирано заявление за безработица

Безработните ще могат да подават унифицирано заявление за безработица

Създава се унифицирано заявление, с което всички правоимащи лица по Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, заявяват желание за отпускане на парично обезщетение, декларират обстоятелства, свързани със спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване изплащането на паричното обезщетение за безработица, или промяна на платежната сметка.

Това става възможно чрез одобрени промени в Наредбата, с които разпоредбите й се привеждат в съответствие е промяна в Кодекса за социално осигуряване, приета със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това съобщиха от Министерски съвет.

С измененията се гарантира непротиворечиво тълкуване на разпоредбите, свързани с възможността лицата да подават заявление за отпускане на обезщетение за безработица на хартиен носител при регистрация в бюрото по труда. По този начин се намалява административната тежест и се подобрява административното обслужване на гражданите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.