Безработните през юли намалели с 15 000

Безработните през юли намалели с 15 000

В края на месец юли регистрираните безработни в бюрата по труда според административната статистика на Агенцията по заетостта са 258 553, като спрямо юни намалението е с 14 814 лица, отчитат от там.

услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 28 064 безработни лица. Освен тях, други 702 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През месец юли 2020 г. броят на започналите работа безработни лица достигна 27 423, като 92.3% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. Други 435 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юли чрез бюрата по труда. В сравнение с месец юли 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 80.1%. През юли най-много започнали работа се отчитат в сектора на преработващата промишленост – 19,0% от всички започнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 17,5%, търговията, ремонта на автомобили – 13,0%,  държавно управление – 5,9%, строителство – 5,0%, селско, горско и рибно стопанство – 4,1% и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 2 120 безработни лица от рисковите групи – 1 208 по програми и мерки за обучение и заетост и 912 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

При спазване на мерките във връзка с извънредната епидемиологична обстановка, малко над 4 100 търсещи работа участваха през месеца в подновените форми на изнесени групови форми за предоставяне на услуги като мобилни бюра по труда, трудови борси, дни на работодателя и др. – всички, фокусирани върху привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на търсещи работа или неактивни лица, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или обучение, с фокус към младите хора. Други над 5 800 безработни участваха в групови мероприятия за професионално и кариерно консултиране, Ателие за търсене на работа, мотивиране за активно поведение на пазара на труда.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през месеца са включени 6 270 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 16 349, като 79.0% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (26.8%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (10.8%), административните и спомагателните дейности (9.4%),  образование (8.6%) и държавното управление (5.2%).

Най-търсените професии през месецa са персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.), машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, преподаватели, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия, продавачи, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, помощници при приготвяне на храни, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии, персонал, полагащ грижи за хората и др., посочват от Агенцията по заетостта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.