Безработните може да стигнат 100 000 прогнозира бивш министър

Безработните може да стигнат 100 000 прогнозира бивш министър

България се справя добре спрямо повечето държави, смята Николай Василев

Безработните може да стигнат над 100 хил. души. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на bTV.

Той препоръчва вместо помощи, държавата да намери работа за тези, останали без такава. Например строителите да събарят сгради, които не се използват и са ненужни. “Няма нужда да има държавни банки изобщо - накрая те винаги се превръщат в политически органи не за подкрепа на малките и средни предприятия, а за даване на малко кредити на конкретни хора”, смята Василев. Според него мерките за безлихвени кредити може да се осъществят и без държавни банки.

По думите му, предстоят тежки месеци. „Ако медицината позволи по-бързо да приключим, ще бъде добре.


Постепенно икономиките ще се възстановят


и България ще се възстанови много по-добре от други държави“, добави той.

Според него 2019 г. напомня на 2008 г., когато има развитие, но е като “затишие пред буря”. “Като член от правителството през 2008 г. бях против изхарчването на 3 млрд. лв. излишък и кризата дойде следващата година. През декември сегашното правителство похарчи около 6 млрд. лв., които щяха да ни дойдат много добре сега”, каза Василев и препоръча в добрите години хората да спестяват за лошите.

Държавите по света харчат много, когато имат излишъци.


“България и Германия са добри примери на държави,


които не правеха така - България за последните 20 години има излишъци и сега е в добро финансово състояние”, коментира Василев. Същото е положението с фирмите и хората. Бившият икономически министър изтъкна, че през годините може да има много кризи поради различни причини, заради което е редно да се заделят средства.

Мерките до момента са добри и България се справя добре спрямо повечето държави по света. Мярката “60 на 40” с включени осигуровки, всъщност кара държавата да поеме 2/3 от разхода, за да задържи един работник, което е добре. “Не е здравословно държавата да плаща 100% от разходите на толкова много бизнеси”, коментира експертът. Той предложи да се направи мораториум върху купуването на нови автомобили от общини, държавата, агенции като така може да се съберат няколко милиарда. “Това може да се направи за други неприоритетни стоки, оборудване - неща, нез които можем да преживеем няколко месеца”, каза Василев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.