Безработицата през януари само 4,2 на сто

Безработицата през януари само 4,2 на сто

В Общността сме осми по ниво на незаетите

В страната ни януарската безработица е 4,1 на сто спрямо 4,2 на сто през декември и 4,8% през януари миналата година, сочат данните на сайта на Евростат. Така в първия месец вече България не е сред страните в ЕС с най-голям спад на безработицата на годишна основа, след като два поредни месеца беше в тази група.

Най-силно годишното понижение продължава да бъде в Гърция (от 18,6% на 16,5 на сто между ноември 2018 г. и ноември 2019 г.), следвана този път от Кипър (от 7,6 на сто на 6%) и Хърватия (от 7,2 процента на 6,1 процента).

През януари спрямо година по-рано равнището на безработицата се е понижило в 19 страни членки, останало е стабилно в Германия и Румъния и се е повишило в Естония, Словения, Португалия, Литва, Люксембург и Швеция.

Най-ниска е безработицата в Чехия (2%) и Полша (2,9%, а най-висока - в Гърция (16,5%) и Испания (13,7%). България е на осмо място от 27 страни.

През януари безработицата сред младежите е достигнала съответно 14,9 процента в ЕС и 15,6% в еврозоната спрямо 14,1% и 15,3 на сто през декември. На годишна основа има спад. Най-ниска младежка безработица е отчетена в Чехия (5,3 на сто), а най-висока - в Испания (30,6%).

Безработицата в еврозоната през януари е запазила декемврийското си равнище от 7,4 на сто - най-ниското от май 2008 година, отчете днес европейската статистическа служба Евростат. Тази цифра отговаря на прогнозите на анализаторите, анкетирани от компанията за финансови услуги Factset, отбелязва АФП. На годишна основа показателят е спаднал спрямо 7,8% за януари 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.