Безплатно в пет града: Тестват кръвта на диабетици 3 месеца назад
2

Безплатно в пет града: Тестват кръвта на диабетици 3 месеца назад

Мобилна лаборатория паркира утре в Пловдив, алармират пациенти за сърдечните рискове

Мобилна лаборатория прави безплатни тестове на кръвта за диабетици в 5 града. Изследванията са част от национална информационна кампания, организирана от Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България и Българското дружество по ендокринология. Тя стартира под наслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и алармира за възможните рискове при хората, диагностицирани с диабет тип 2.

Посещавайки лабораторията, пациентите ще имат възможност да се подложат на изследване на гликиран хемоглобин. То е „златен стандарт” в контрола на кръвната захар и за разлика от останалите тестове отчита нейните средни стойности за цели 3 месеца назад.

Кампанията стартира в Борисовата градина в столицата още в събота сутринта. Лабораторията на четири гуми се премести в Южния парк на следващия ден, а утре може да бъде открита до Художествената галерия в Пловдив. Пациентите от Стара Загора ще могат да я посетят във вторник, в градината до общината. Варненци пък ще могат да се изследват на 25 октомври до входа на Морската градина. В последния ден от обиколката си – 26 октомври, бусчето ще посети Плевен и ще спре до градската градина и пл. „Възраждане“. Вратите на медицинския пункт ще бъдат отворени от 10.00 до 16.00 ч. и ще посрещат всички желаещи.

Повод за стартирането на информационната кампания е световният ден за борба с диабета, който традиционно отбелязваме на 14 ноември. По последни данни близо 425 млн. души са болни от диабет в световен мащаб, а до 2045 г. те ще достигнат 629 млн. У нас диагностицираните са повече от половин милион, а около 200 хиляди не знаят за заболяването си. Половината от пациентите с диабет умират на възраст под 60 години. В същото време захарният диабет тип 2 е съществен рисков фактор за развитие и на сърдечносъдови проблеми. Според статистиката диабетът повишава 2,5 пъти

риска от развитие на сърдечна недостатъчност, а над 50% от пациентите с диабет умират от болно сърце. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и др. Ако обаче диагнозата бъде установена навреме и се следва правилен контрол, вероятността от усложнения и съпътстващи заболявания е много по-малка. Ето защо организаторите на кампанията призовават всеки да говори с лекаря си за превенцията и рисковете, които диабетът крие. Правилното хранене, умерената и редовна физическа активност и изборът на подходяща терапия са част от начините да контролираме заболяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.