0

П ървото издание на Нощта на европейското кино ще се проведе от 3 до 7 декември 2018 г. в целия ЕС. С около 50 безплатни прожекции тази инициатива на Европейската комисия има за цел киноизкуството да бъде доближено до хората и същевременно да бъде отбелязано съвместно богатството на европейското кино. България ще се включи с прожекция на филма на Рубен Йостлунд "Квадратът" (Златна палма от Кан през 2017 г.) на 7 декември (петък) от 19.00 часа в Дома на киното.

Първото издание на Нощта на европейското кино ще се проведе от 3 до 7 декември 2018 г. в целия ЕС. С около 50 безплатни прожекции тази инициатива на Европейската комисия има за цел киноизкуството да бъде доближено до хората и същевременно да бъде отбелязано съвместно богатството на европейското кино. България ще се включи с прожекция на филма на Рубен Йостлунд "Квадратът" (Златна палма от Кан през 2017 г.) на 7 декември (петък) от 19.00 часа в Дома на киното.

Комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Киното е съществена част от нашата богата и многообразна европейска култура и допринася за укрепване на връзките между хората, изпитващи същата страст и емоция, когато гледат филм. Нощите на европейското кино са възможност да бъде показано това многообразие, както и да се демонстрира значението на подкрепата за богато, свободно и многообразно филмово производство. Посредством всички действия, предприети в полза на европейското кино, ЕС присъства в ежедневието на гражданите“.

Всяко от 34-те кина, които участват в инициативата, ще организира специално вечерно събитие, по време на което ще прожектира някой от 20-те филма, получили финансиране по подпрограма „МЕДИА“. Сред включените в списъка заглавия са „Студена война“, „Убийството на свещения елен“, „Момиче“, „Граница“. Всички тези местни салони за прожекции са известни кина, принадлежащи към мрежата Europa Cinemas. Прожекциите ще бъде последвани от кратки дискусии, по време на които киноманите ще имат възможност да обсъдят филмите с творци и критици.

От 1991 г. насам Европейската комисия участва в развитието на европейския аудио-визуален сектор, допринасяйки за неговата конкурентоспособност и за културното многообразие в Европа чрез подпрограма „МЕДИА“. Едно от най-съществените ѝ действия е финансовата подкрепа за разпространението на европейски филми извън държавата им на производство. Така всяка година европейската публика получава достъп средно до 400 филма. През май ЕК предложи да се увеличи бюджетът на програмата с почти 30% за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г.