Безплатната храна за децата със задължителен тест за пестициди

Поне 4 от порциите през учебната година - био

Безплатната храна за децата със задължителен тест за пестициди

Половината от плодовете и зеленчуците от БГ производителите

Безплатните плодове и зеленчуци, раздавани в детските градини и училищата, задължително трябва да бъдат подложени на изпитване за остатъчни количества от пестициди в предоставяните плодове и зеленчуци по схема „Училищен плод“. Това предвижда проект за промяна на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми  за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, предложен от земеделското министерство за обществено обсъждане със срок до 1 юни.

За целта БАБХ, която контролира безопасността и качеството на разпределяните по схемите продукти, сключва с Държавен фонд "Земеделие" споразумение за сътрудничество при извършването на контрола включително и изпитване за остатъчни количества от пестициди.

С промените на наредбата се предлага още

предоставянето на пчелен мед и биопродукти да е задължително

По схема „Училищен плод“ се предоставят най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно и най-малко 4 от доставките, но не повече от 6 са на биологично произведени плодове и/или зеленчуци за учебна година от 15 септември до 31 май, е записано още в проекта за редакцията на промените.

Доставките трябва да само от пресни плодове и зеленчуци, конвенционално или биологично произведени, като най-малкото половината са от регистрирани земеделски стопани. Допуска се реализирането на 

не повече от 46 доставки за учебна година

На сирене и кашкавал не бива да се надвишава броят на доставките на прясно пастьоризирано мляко за съответния месец. Продуктите се раздават равномерно - средно по 2 пъти седмично, но не повече от 10 пъти на месец. Забранява се предоставяните мляко и млечни продукти да се използват за приготвяне на други ястия с добавена сол и растителна мазнина и не се включват в състава на топлинно обработени продукти.

Пчелният мед за децата трябва да е биологично произведен на територията на ЕС и да е закупен или доставян от оператори, вписани в съответния регистър. Освен това се изисква да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост. Допустимото

количество, разпределяно по схемата, е от 12 до 15 грама на ден за дете.

Друга искана промяна е премахването на процедурата за избор на доставчик директно от учебните заведения. Предвидено е заявителите да подават заявление за одобрение в Държавен фонд „Земеделие“, в което посочват учебните заведения, за които кандидатстват. Към заявлението ще се прилагат декларации, подписани от страна на директора на всяко учебно заведение, с които се удостоверява волеизявлението за участието на учебното заведение в съответната схема.

Предлага се още директорите на училищата да имат ангажимент да осигуряват прилагането на съпътстващи мерки, за които по схемата не се възстановяват разходите, като тематични игри, викторини и други мероприятия

възпитаващи децата към здравословно хранене

Освен това те организират приемането и проверката на продуктите, които им се предоставят по схемите, документират установеното количество, качество и срок на трайност чрез съставяне на приемателно-предавателен протокол. Техен е и ангажиментът да уведомяват писмено съответните компетентни органи при констатирани нарушения  от страна на доставчика.

В предлаганата редакция на наредбата е записано още, че общините могат да предоставят допълнително финансиране и да участват в прилагането на схемите като заявители - от името на учебните заведения на тяхната територия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.