Безплатна линия съветва и консултира хора с хранителни нарушения

Безплатна линия съветва и консултира хора с хранителни нарушения

По данни на НСИ около 1 340 000 души в България имат хранителни проблеми

Хората с хранителни проблеми, могат да получат безплатна консултация относно здравословното си състояние, съобщи БНР.

По данни на НСИ около 1 340 000 души в България имат хранителни проблеми.През юни-юли 2020-а година стартира и продължава кампанията "Loved Bodies" на първата българска асоциация за хранителни нарушения "Уникал" и Академия "Емоции и хранене".

Към нея вече функционира безплатна линия, в помощ на хора с такива проблеми, съобщи БНР.

Всъщност, по думите на председателя на Асоциацията д-р Елисавета Павлова, линията е съществувала от 5-6 години, но е функционирала епизодично със стажанти и доброволци.

Тя не е само за засегнати от подобни проблеми, но и за родители – те са особено активни, когато са забелязали тревожни тенденции в здравето на децата си.

По данни на НСИ около 1 340 000 души в България имат хранителни проблеми.

„На практика става дума за сериозни заболявания с тежка симптоматика с медицински, диетологична и психологични последствия“, подчерта д-р Павлова.

В списъка на хранителните проблеми, освен широко известните анорексия и булимия, са още и безконтролното преяждане и субклиничните нарушения.
Хората, на които им личат тези проблеми, са подложени на допълнителен стрес, предубеждения, стигма, културни и социални стереотипи – включително и в здравните заведения, допълва д-р Павлова. Тя настоява хората да не робуват на предразсъдъци, които свързват размера (на тялото) със здравословното състояние.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.