Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да прекарат част от часовете си в музей през учебната 2018/2019 година. Посещенията ще се финансират по модул „Музеите като образователна среда“ по ОП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ с обща стойност 120 000 лв. Това обясни пред „Монитор“ Радостина Николова, главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” към Министерството на образованието и науката.

Подадените проекти били общо 132, а единственото ограничение било всяко училище да кандидатства с един. От тях 56 са одобрени, като регионът с

най-много одобрени посещения

в музеи е Пазарджик. Там ученици от 11 школа ще могат да усвоят учебния материал по забавен и интерактивен начин. Освен по-големите населени места като София, Варна и Бургас финансиране има и за по-малките - село Добромирка (община Севлиево), село Паталеница (община Пазарджик), град Ракитово, село Рупци (община Плевен), село Световра̀чене (Столична община), Хаджиминитрово (община Казанлък). Реализираните посещения ще бъдат по различни общообразователни предмети - „Околен свят“, „Човек и обществото“, „Човек и природа“, „История и цивилизация“, „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, „Технологии и предприемачество“, „Музика“. Николова обясни, че по-голяма част от проектите са свързани с пътуване до друго населено място. Училищата се насочват най-често към Националния исторически музей в София, Националния музей на образованието в Габрово и в Етнографски музей на открито Етър, обясни Николова.

179 ОУ „Васил Левски“ от село Доброславци е едно от одобрените школа. То е спечелило проект „Магията на чипровските килими“ на стойност 2500 лв. Директорката на училището Мария Христова обясни, че поради големия интерес освен учениците от 1-ви до 4-ти клас, които са подсигурени по проекта, са се включили и от останалите класове, които обаче платили допълнително. Те избират дестинацията, тъй като в различни часове от 3-ти и 4-ти клас се засяга историята на Чипровци и за промишлеността в него. В средата на октомври учениците от Доброславци са посетили Историческия музей в Чипровци, където са разгледали различните експонати, чули са интересна беседа, научили са как се багри вълната, прели са на вретено, мотали са прежда на мотовилка, оцветявали са килими със специфични шарки. Децата

не искаха да си тръгват

сподели Христова. Тя разказа, че след разглеждането на музея децата са играли в двора му, където са учили хора. Накрая ги почерпили с чипровски кори за баница и айрян. Според Христова подобни програми са чудесни, тъй като дават шанс на по-малките училища и на тези от по-отдалечени места да се запознаят с историята на България. „Средствата обаче не са достатъчни. Надявам се програмата да се реализира и следващата година, но с по-голямо финансиране“, сподели още директорката на 179-о ОУ.


МОН с конкурс за най-добър урок

Министерството на образованието и науката организира национален конкурс за учители за най-добър урок в музей. В него могат да се включат всички преподаватели независимо дали уроците са финансирани от ОП. Учителите трябва да представят снимки или видео от занятието, анкета сред участниците в посещението, да опишат предмета, темата и резултатите на посещението, както и да опишат защо са ги избрали. Най-добрите уроци ще бъдат обявени на сайта на МОН.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По 150 на ден сменят работата в столицата

По 150 души на ден сменят работата си в София заради кризата с коронавируса. Според данните на правосъдното министерство и Софийския районен съд (СРС), предоставени на „Монитор“, в последния месец има бум на ваденето на свидетелства за съдимост, които са част от комплекта документи, нужни за започване на нова работа.

Д-р Иван Маджаров: Бюджетите на болниците ще издържат

Бюджетите на болниците ще издържат с допълнителното гласуваното финансиране на 85% от бюджетирането, предвидено от държавата. Това заяви по БиТиВи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

16 са новите случаи на коронавирус у нас, общо заболелите са 581

16 са новите положителни проби за covid 19, от тях 6 са приети за болнично лечение. Общо случаите на коронавирус у нас са 581, увеличението е с 2.8%.

Премиера Борисов участва в сутрешния брифинг на Нациоаналния оперативен щаб и подчерта, че ще отговори на всички въпроси, и "няма да избяга, като президента Радев".