Безплатен превод за глухите до 120 часа годишно (ОБЗОР)

Кабинетът одобри специален закон

Безплатен превод за глухите до 120 часа годишно (ОБЗОР)

* Новините задължително на жестомимичен език

* Борисов: Работим за 100% диверсификация

Предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, каквато е практиката в редица страни от ЕС. Това е заложено в нов Закон за българския жестов език одобрен от правителството на онлайн заседанието му в сряда, съобщи премиерът Бойко Борисов. Досега за всяко глухо лице се осигуряваха до 10 часа годишно безплатен превод, който се оказва недостатъчен, за да се гарантира правото на достъп до пълноценна информация и комуникация.

В изготвянето на закона са участвали представители на глухата общност и на различни институции. Чрез него се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот.

Преводът на жестов език подпомага формирането на устойчиви нагласи за учене, пълноценно приобщаване и възможност за личностна и професионална реализация, категоричен е МС.

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата пък ще се въведе специален учебен предмет "български жестов език", а в детските градини специално образователно направление по български жестов език. Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

До 31 декември 2022 г. кметовете на общини и ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт ще трябва на свой ред да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора. При оказване на спешна медицинска помощ и хоспитализиране в болнични заведения лицата отново ще ползват преводаческа услуга.

В законопроекта, който трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 година е заложено и осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика от телевизиите. Изискване ще бъде новинарските предавания да се излъчват най-малко веднъж на денонощие, като задължително се включват в часовия пояс от 19,00 до 22,00 ч.

Предлага се и създаване на Съвет за българския жестов език към министъра на образованието и науката, който да подпомага развитието на езика.

"На Международния ден на глухите хора пожелавам на глухата общност у нас здраве, късмет и сили! Уверявам Ви, че ще направим всичко възможно да Ви осигурим максимално добри условия за интеграция в обществото. Защото го заслужавате. Надявам се НС възможно най-бързо да приеме законопроекта", коментира премиерът.

В сряда Борисов също така инспектира от въздуха „Балкански поток“. С него не борда на хеликоптера бяха и зам.-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, представители на фирмата-изпълнител „Аркад", както и изпълнителният директор на "Булгартрасгаз" Владимир Малинов и енергийният министър Теменужка Петкова. С реализацията на "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки, категоричен е министър-председателят, който отчете, че по трасето са струпани над 1400 тежки машини и над 2000 работници от общо 16 държави.

За да е по-нагледно премиерът дори бе извадил карта на трасето, откъдето минава тръбата. По думите на саудитския зам.-министър пък проектът е „много важна стъпка за сътрудничеството между България и Саудитска Арабия". "За нас е голяма чест да сме в България и да честваме 90-ия национален празник на Саудитска Арабия във вашата страна", обърна се представителят на Кралство Саудитска Арабия към Борисов, който на свой ред отвърна: "Много ти благодаря за думите, за да разсеем една лъжа, че зад "Аркад" стои руска компания.".

По-късно той качи своя гост в джипа и двамата обходиха "Балкански поток" и по суша. „Радев да дойде, за да види какво прави "провалената" държава“, отправи призив към държавния глава по време на обиколката Борисов, визирайки неговите критики към правителството. И добави: "Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север-Юг и Изток-Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа. Работим за истинска 100% диверсификация.". От думите му стана ясно още, че покрай изграждането на газопровода по трасето бил прокаран и оптичен кабел за високоскоростен интернет, който да свързва Европа с Азия. Както и че трябва да се ускори и работата по газовата връзка с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис.


Осигуряват 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ-овете

В сряда Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев и просветния министър Красимир Вълчев се срещна и с ръководството на Съвета на ректорите. „Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“, заявил по време на срещата премиерът. На нея бе обсъдено изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което МС ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определил увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкнал той. Герджиков дал висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновавало необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

Премиерът от своя страна добавил, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора. "Сега с Дончев обмисляме един фонд за наука, иновации и по европейските програми около половин милиард за новия период", изтъкнал Борисов. И отчел: "Като ги гледам държавите как отново се връщат на старите нива - Франция, Испания, Австрия, Великобритания. COVID-19 нанесе страховити поразии за финансите и икономиките.".По думите му в България "майсторски" сме управлявали пандемията и работят учебни заведения, барове, строителство заводи. Борисов припомнил, че е бил намален ДДС за редица сектори, като благодарение на меките мерки работел и туризмът. Над 600 млн. лв. пък глътнали мярките 60/40 и 80/20. Премиерът дал за пример и безработицата в САЩ, Великобритания и Европа, която у нас благодарение на тези мерки била едва 7%. "Ще дойде време в историята, когато ще се оцени това, което правим", завършил Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.