Безплатен логопед и за деца извън риск

Безплатен логопед и за деца извън риск

36 хиляди българи ползват социални услуги

Безплатен логопед и психолог и за деца извън риск се въвежда с новия закон за социалните услуги, който предстои да бъде гласуван от депутатите. Услугата ще бъде предоставяна от общностните центрове за деца и семейства.

По данни на социалното министерство такива в момента има в 66 общини и се посещават от 370 души ежедневно. Центровете комбинират социални, здравни и образователни услуги, каза зам. социалният министър Зорница Русинова. Освен това със закона се регламентира и асистентската подкрепа да не е само за хора с ТЕЛК-ови решения. Право на домашен помощник вече ще имат и възрастните хора, които не могат да се обслужват сами. “Асистентската подкрепа ще е според нуждите на човека.

Ако той се нуждае от два часа, за да отиде до болница, ще го придружи личен асистент. Други хора пък може да се нуждаят от целодневна грижа”, обясни Русинова. С подкрепата се цели улесняване на ежедневните дейности на човек - не само в домашна среда, но и да го придружава до болница или учреждение. Право на асистент ще имат и хора с увреждания, само обаче ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Услугата ще е безплатна за хора без доходи останалите ще заплащат такса, като сумата ще бъде индивидуална и ще се определя според доходите. Индивидуалната оценка, която ще определя какви средства трябва да се заплатят, ще се прави от общинските служители. Зорница Русинова подчерта, че до момента всичко, което е правено в сферата на домашните и лични асистенти до голяма степен е било подчинено на програми. Вече половин година експертите на социалното министерство работят по въпроса как асистентската подкрепа да стане държавно делегирана дейност, разработен е дори и стандарт за финансиране, добави Елена Кременлиева, която е директор на дирекция „Социално включване“ към МТСП. „Концепцията на социалното министерство за поставянето на целия жизнен цикъл на човек на една и съща плоскост на регулация е добра“, коментира Елка Налбантова от Национална мрежа за децата. Почти 36 000 от българите ползват социалните услуги, които предоставя държавата, става ясно от данните на Агенция социално подпомагане към септември 2018г. Това са хора, които живеят в специализирани институции за деца или пълнолетни, както и такива които са настанени в услуги от резидентен тип. Личният асистент, приемната грижа и обществената трапеза също спадат към тях. Капацитетът на нито една от услугите не е изцяло запълнен. Общият брой на социалните услуги пък е 1322 и се предоставят от 864 доставчици. През 2018г. те са коствали на държавата 133 818лв., което е с 97 хиляди лв. повече спрямо 10 г. по-рано. Финансовият ресурс, който е предвиден за тях през следващата година, е 163 704 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.