Безплатен интернет ще има на Острова и на тенис кортовете в Пазарджик

Безплатен интернет ще има на Острова и на тенис кортовете в Пазарджик

Към досегашните зони с безплатен интернет на обществени места в Пазарджик от днес се добавят нови - в центъра на града и в двата парка: „Острова” и „Писковец”. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Към досегашните зони с безплатен интернет на обществени места в Пазарджик от днес се добавят нови - в центъра на града и в двата парка: „Острова” и „Писковец”. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Ние продължаваме своята последователна политика, освен добра физическа среда, Пазарджик да прави стъпка по стъпка и към това, което искаме да постигнем – да бъде модерен град като инфраструктура, условия за живот и да има и такива услуги, които предполага съвременното ни развитие, каквато услуга е интернетът. Ние и преди имахме безплатен интернет в няколко зони в града, благодарение на нашите доставчици, но сега Община Пазарджик кандидатства по проект и вече зоните са много повече, като обхващат почти 55 хиляди квадратни метра”, заяви още Тодор Попов. “Този проект е част от дългосрочните ни планове за изграждането на умна инфраструктура в Пазарджик и поредната стъпка към превръщането ни в европейски град за пример. Интернетът вече е неизменна част от ежедневието на всички ни и съм сигурен, че новите точки за безплатен безжичен интернет ще бъдат от полза както за гражданите, така и за гостите на Пазарджик.” коментира кметът Тодор Попов.

„Стремели сме се зоните с безплатен интернет да бъдат в удобство на гражданите – там, където се събират много хора – това са традиционно местата около театър „Константин Величков” – общо три зони, които обхващат площта около Тортата, освен това Градската градина, както и площада пред полицията. В „Острова“ безплатен интернет има също на няколко места – при паметника на Методи Шаторов и около розариума, а също и в парк „Писковец. Убеден съм, че това ще бъде в услуга на нашите съграждани и докато те почиват в тези места, забавляват се или играят с децата си, ще могат да ползват тези услуги безплатно”, каза още кметът на Пазарджик.

 

По проекта е инсталирана мрежа с 9 Wi-Fi зони за достъп, която работи с гарантирана скорост 30Mbps на точка на свързване. Мрежата ще се ползва без заплащане и без въвеждане на парола. Капацитетът на обслужване на една зона (точка за достъп) е до 128 потребителя едновременно, а свързването към мрежата се получава като потребителят я потърси с името „WiFi4EU“ на устройството си и потвърди достъпа до нея.

Новите свободни интернет зони са :    парк „Острова“ - зоната около паметника на Методи Шаторов ,    парк „Острова“ - зоната около “Розариума”, парк „Стадиона“ - зоната около двата моста, площад „Възраждане“ - зоната около паметника на Св. Св. Кирил и Методий, площад „Съединение“ - зоната пред ОД на МВР Пазарджик , площад „Васил Левски“ - зоната пред спортна зала „Васил Левски“, парк „Градска градина“, площад „Константин Величков“ - пред ДКТ „Константин Величков“ с три отделни точки за достъп и парк „Писковец“.

По проекта „WiFi4EU“ се финансира инсталирането на публична безжична мрежа, а  Община Пазарджик ще заплаща предоставянето на Интернет до мрежата и ще гарантира нейната работоспособност в продължение на поне 3 години.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.