Безпартиен ще може да става зам.-шеф на СОС

Безпартиен ще може да става зам.-шеф на СОС

Новият правилник на Столичния общински съвет е готов

За зам.-шеф на Столичния общинския съвет (СОС) ще може да бъде избиран съветник, който не е член на политическа група. Идеята е заложена в новия правилник на СОС, представен от шефа на съвета Елен Герджиков и общинския съветник от ГЕРБ Силвия Христова. В момента независим членове в общинския съвет са лидера на “Атака” Волен Сидеров и Борис Бонев от “Спаси София”.

В новия правилник е заложено заседанията на СОС и комисиите да може да се гледат онлайн, като направените записи ще остават видими в архив. Също на електронната страница на общинския съвет ще се публикуват докладите с проектите за решения, които ще се гледат от комисиите в съвета. Видими да станат и протоколите от заседанията на комисиите и поименното гласуване на всеки общински съветник.

Освен питания към градоначалника Йорданка Фандъкова, такива ще може да се отправят и към районните кметове. До 02.02.2022 г. всички документи в администрацията на пък ще трябва да са в машинночетим формат. „В началото на мандата поехме ангажимент да отговорим на увеличеното обществено внимание към работата на общинския съвет чрез съответните промени в работата в неговия правилник с цел работата да стане още по-прозрачна и гражданите по-лесно да дават предложения и да участват в работата“, коментира Гердижков.

Правилата за работа на общинарите влизат за разглеждане и обсъждане в комисиите на СОС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.