Безлихвените кредити ще са с гратисен период до една година

Безлихвените кредити ще са с гратисен период до една година

Срокът на държавните кредити ще е до 24 месеца и до 12 месеца гратисен период. До 140 000 души ще могат да се възползват от гарантиран от Българската банка за развитие безлихвен заем в размер до 1 500 лева, ако са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка, обяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев в ефира на Дарик радио.

Припомняме, че отпускането на безлихвени кредити за служителите в неплатен отпуск е част от пакета мерки, обявен от правителството през седмицата. Заемите ще бъдат отпускани само срещу трудов договор. Парите се отпускат от Българската банка за развитие (ББР) и ще бъдат разпределени между търговските банки. 

Обявеното от правителството увеличение на капитала на банката за развитие от 700 млн. лева - 500 млн. за бизнеса и 200 млн. за физически лица, при нужда може да бъде и по-голямо в зависимост от развитието на ситуацията в икономически план, каза Мавродиев. По думите му се работи по свикването на Общо събрание и вписването на промените. „Надявам се, че юристите ще успеят максимално да съкратят сроковете, месец – месец и нещо технологично да бъдем готови“, обясни той.

Мавродиев даде подробности за собствената програма на банката обявена в края на работната седмица. Банката ще подпомага бизнеса с директни заеми с по-дълги гратисни периоди и по-изгодни условия за бизнеса, като парите ще са насочени към микропредприятията.

Лимитът на финансирането ще е около 100 000 лева и големи компании няма да бъдат подпомагани с тези програмни средства, коментира Мавродиев в отговор на обвиненията, че ББР финансира приближени до властта фирми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.