Безлихвен кредит и удължен прием привличат бг първокурсници в Германия

Безлихвен кредит и удължен прием привличат бг първокурсници в Германия

Ръст на българските студенти с интерес към немските университети с близо 39% спрямо началото на кандидат-студентската кампания през миналата година отчита международният проект „Световно образование“. Привлекателни за бг първокурсниците са безлихвените кредити и удължения прием.

От години Германия е сред предпочитаните дестинации от българи, но силният интерес тази година се определя от отложения старт за прием заради коронавирус пандемията, обясняват консултантите на „Световно образование“. Централизираната система за прием на студенти в Германия Hochschulstart отваря на 1 юли заради коронавирус епидемията, вместо традиционният срок -  15 април. 

Част от университетите планират да започнат учебната година по-късно, в началото на ноември, което ще даде възможност за провеждане на обучение на място, ако ситуацията в страната го позволява. Начина на провеждане на занятията ще се планира предварително и ще бъде съобразен с препоръките и ограниченията, наложени от немското правителството. 

От заявените до момента кандидатури, предпочитаната специалност сред нашите ученици е икономика, следвана от информатика, електроинженерство, психология и архитектура. Сред  най-желаните университети са Лудвиг-Максимилиан, Университетът в Манхайм, Техническите университети в Аахен, Мюнхен и Берлин, както и Университетите в Карлсруе, Щутгарт и Хайделберг. Това са учебни заведения, които са в Топ 10 класацията на немските университети за учебната 2020-2021 г. и заемат водещи позиции и в международната класацията на QS за 2021г. г.
В подкрепа на бъдещите и настоящи студенти, немското правителство реши тази година да отпусне и безлихвен кредит в размери от 100 до 650 евро/месец, в зависимост от нуждите на студента. Заемът е с гратисен период  до март 2021 г. и не зависи от доходите на родителите. Той ще се отпуска на студенти на възраст между 18 и 44 години, записани в държавен университет и с адресна регистрация в Германия. В обсега на кредитирането са и първокурсниците.   

Българските ученици могат да избират измежду 400 немски университета с над 20 000 магистърски и бакалавърски програми. Голямото многообразие от университети и новите условия за обучение и възможности за финансиране определят и значителния брой на кандидат-студенти, които се включват в специализираните уебинари на проекта, провеждащи се през последния месец. Поредният от тях ще се състои на 24 юни, 2020 г. от 11 часа на платформата Zoom, ( линк към събитието и програмата на www.integral.bg/study-in-germany/), където кандидатите ще получат насоки за успешно кандидатстване и избор на специалност, както и допълнителни материали, свързани с процеса на кандидатстване и условията за получаване на безлихвен заем. 

С близо 6000 студента (бакалаври и магистри), пребиваващи в Германия, държавата се нарежда сред предпочитаните европейски дестинации за българи, заедно с Великобритания и Нидерландия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.