Очевидно на поредицата от няколко чудовищни престъпления в Русе, с. Сотиря и преди дни в Галиче, трябва да се сложи край. Спецакцията за профилактиране на криминално проявени лица в селото след жестокото убийство е знак, че държавата ще се опита да предотврати за в бъдеще подобни чудовищни престъпления.

Това потвърди и главният прокурор Иван Гешев, който съобщи, че извършителите и в трите случая са действали по идентичен начин, като преди това са били разследвани за други престъпления. Магистратът призова всички институции, както и местните власти активно да участват в започналата и ръководена от него кампания. Всъщност това отдавна трябваше да се случи. Видя се, че обещанията на предишни министри за дежурни полицаи във всяко населено място не са достатъчни, за да стреснат престъпниците. Техните действия стават все по-нагли. Очевидно, че след като се премина през ало измами, масови грабежи на възрастни хора по селата и се стигна до тези убийства от психопати, чашата на търпението е преляла. Не е редно лица, излежали и извършили по няколко престъпления да бъдат оставени без надзор отново да тероризират хората. Ако трябва, няма да е зле да се промени законодателството, както е в други страни, за да се акумулират престъпните деяния и тези престъпници да не излизат дълго време от затвора. В тази кампания, обаче прокуратурата и МВР не бива да остават сами. Те трябва да бъдат подкрепени от социалните служби, образователното министерство, здравното ведомство. Кметовете да не чакат височайши посещения, а самите те да са инициатори на профилактичните действия срещу престъпния свят. Президентът също не е лошо да се включи и подкрепи тези действия. Не може все едни и същи да опират пешкира, при това само за дни, докато отшуми случая, а ужасяващите убийства да се множат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наклонената везна на пазара на труда?

Пазарът на труда е като монета с две страни. От едната са работниците, а от другата - бизнесът. Но и двете образуват едно цяло. Или като везна, която не бива да се наклонява. А това се случва, когато интересите на едните надделяват. Това е поредното доказателство, че трябва да се работи в синхрон.

Електронна рецепта ли бе да я опишеш?

Едва ли има български гражданин, който да не е чувал за електронната рецепта и най-вече, че аха – аха, ще замени хартиената скоро. Такива намерения бяха заявявани вече седем пъти в различни години.

Парен каша духа!

Не е случайна народната мъдрост. Има светлина след разклатеното доверие, заради теча на данните на близо 6 милиона българи от НАП миналото лято.