Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на броя на безстопанствените животни в София. Това каза Явор Гечев от фондацията за защита на животните „Четири лапи“, цитиран от „Фокус“ .

Той отбеляза, че ако през 2007 година броят на бездомните животни е бил е над 11 000, в момента е под 3 600. Явор Гечев допълни, че Столична община работи добре в тази посока и има добри резултати, но картината в останалите градове на страната е различна. „Има общини отличници, които от години са решили проблема, спазвайки текущото законодателство. Такива са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе. Но има и други общини, които се борят, хвърлят много средства и усилия в решаване на проблема с безстопанствените животни, но не могат да се справят заради това, че са островчета, в които се случва нещо, за разлика от съседното огромно море на неслучващото се и в крайна сметка те са отново жертви. Такива са общини като Шумен и Добрич. Но като цяло общата картина в страната е, че не се работи. Повече от десет години има законодателство, което дава ясна насока как трябва да се реши този проблем, какво трябва да се направи, за да няма безстопанствени животни, но това законодателство не се прилага“, обясни Гечев. Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция по отношение на осиновяването на безстопанствени животни, като от началото на годината вече са осиновени над 100 бездомни кучета и котки само чрез организацията. Чрез стартиралата мащабна кампания за осиновяване на бездомни животни се поддържала и обратна връзка със самите осиновители.

До 14 октомври жителите и гостите на столицата могат да разгледат и фотоизложбата под мотото "Осинови любовта", която е подредена в градинката “Кристал”. Кадрите са съпроводени и с кратка история на сниманото животно - спасено, осиновено или все още скитащо по улиците на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Платихме над 1,5 млн. за обезщетения на затворници

Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през 2019 година по дела за нарушени човешки права и бавно правосъдие. Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени по искане на „Монитор“.

Според статистиката през 2019 г. ведомството е сключило 259 споразумения за бавно правосъдие, по които са изплатени 620 200 лв.

Следят с термокамери на летището за коронавирус

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.