Бездомниците двойно по-скъпи на Варна от София (ТЕМАТА)
4

Бездомниците двойно по-скъпи на Варна от София (ТЕМАТА)

Столицата заделя за подслон на хората без покрив под 14 лева на нощ. В Хасково ги приютяват в градската къпалня

Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, отколкото за София. Това излиза от справки за издръжките на общинските приюти в големите градове на страната, получени от „Монитор“.

В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в кризисния център и филиала към него от началото на декември до края на март, реално се падат по 13,7 лева на нощувка.

За посочения период през 2018-2019 г. има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за кризисния център, отпуснати от кметството, са били 250 хил. лв. Същият е бюджетът и за настоящия сезон. От началото на декември 2019 г. до 12 януари 2020 г. има регистрирани 7140 нощувки.

„Важно е да се подчертае, че това не са брой бездомни лица, защото повечето от тях използват многократно услугите на Кризисния център и нощуват в него много повече от веднъж, т.е. посочените цифри са с натрупване“, уточняват от „Московска“ 33. Отпуснатите пари се изразходват за заплащане на трудови възнаграждения, включително и осигуровки на назначените служители в центъра, за закупуване на хигиенни материали, медикаменти, заплащане на комунално-битови разходи. Средствата за храна на бездомните лица са осигурени в голямата си част от дарители. От бюджета на услугата за храна се използват средства само в случаите, когато няма осигурено дарение за това. Всяка вечер медицински служители извършват прегледи на постъпилите в Центъра граждани и при необходимост и преценка от лечение същите се насочват за прием в общинските болници. Същевременно с това социалните работници, назначени в услугата, консултират и съдействат на бездомните лица за настаняване в друго подходящо за тях социално заведение или към бюрата по труда за трудовата им реализация.

Варна отделя двойно повече пари в сравнение със София за приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Бюджетът на услугата за 2019 г. е 481,6 хил. лв., в които също влизат заплати на служителите, осигуровки и издръжка. Приютът в морската столица работи от 2013 г., а капацитетът му е 100 места. За 2019 година 275 души са се възползвали от социалната услуга. Храната в центъра се осигурява от обществена трапезария, също финансирана от общината. Дрехи за бездомните се набавят от дарения на граждани и от Български червен кръст. Основната задача на приюта е осигуряването на временен подслон – до 3 месеца за пълнолетни бездомни граждани с постоянен адрес на територията на община Варна. При извънредни обстоятелства се приемат бездомни хора и без такъв постоянен адрес, но само за 7 календарни дни. Капацитетът е 100 души, но в критични моменти нуждаещите се от покрив достигат 240. Затова от администрацията коментират нуждата от разкриването на още един подобен център. Обсъжда се идеята за откриване на нови места в приют в местността Планова на територията на бивши военни поделения. Общинският приют за бездомни в Бургас също осигурява покрив, дрехи и храна на десетки изпаднали в нужда. Социалният център разполага с 30 места, но в екстремни ситуации броят на приютените нараства до 50 души. „Когато е много студено и има желаещи, тогава с изрична заповед на кмета приемаме повече хора, отколкото е капацитетът ни. Не можем да ги оставим да замръзнат на улицата“, каза шефът на приюта Илиян Павлов. Той допълни, че парите за издръжка на центъра се отпускат от бюджета на общината и от държавата, но отказа да съобщи колко костват на месец или на ден разходите. В момента всички места в приюта са заети, а средно на сезон през него преминават по около 50-60 души. Освен покрив и топло в зимните месеци, бездомниците получават също чисти дрехи, баня и храна. Цената за храноден на човек е 2,50 лв.

В Хасково освен в приюта за бездомни хора биват подслонявани и на един от етажите на обществената къпалня. Капацитетът на приюта е за 8 лица. Пригодени са 3 стаи – 2 от които са с по три легла и 1 с две легла. В момента са настанени 5 лица. Общо 7 души са регистрирани като бездомници при социалните в Хасково през декември, установи проверка на „Монитор“. Храненето става в обособено помещение, предназначено за всекидневна - трапезария, която ползват за безплатен обяд, предоставящ им по проект на общината, както и баня и санитарен възел. В сградата има денонощна охрана, която следи за вътрешните правила и реда за настаняване на лицата. Почиства се всеки ден. Отоплението е с климатици във всяко помещение. Дрехи и зимни аксесоари като шапки и ръкавици се осигуряват на бездомниците с благотворителни акции на читалища и НПО.

В Дупница строят нов център за настаняване на клошари

В кризисния център в Дупница нощуват по 3-ма бездомниците всяка вечер, като за нуждите им общината отпуска 40 хил. лв. Общината е готова и с проект за изграждане на център за временно настаняване, като до месец се очаква да бъде сключен договорът за изграждането му. В момента Добрич осигурява подслон за нуждаещите се в къща за временно настаняване с капацитет за шест лица, но при необходимост се осигуряват и допълнителни легла. Сградата е предназначена за подслон само през нощта, но когато температурите са много ниски, се осигурява престой и през деня. През зимния сезон през къщата преминават около 20 бездомни лица. Дейността на къщата ще продължи до построяването на приюта за бездомни лица и семейства.

„Каритас” ги храни три пъти дневно за 4 лева, продуктите са само от дарители 

В приюта за бездомници „Добрият самарянин” на католическата организация „Каритас” в Русе хранят хората три пъти на ден. Храноденът е около 4 лева на човек, съобщи за „Монитор” управителят Камен Кънчев. Продуктите, както и спалното бельо и новото за лична употреба, медикаментите и санитарните принадлежности се осигуряват от дарители.

Те се предоставят от БЧК, различни християнски църкви, производители на храни и магазинни вериги, както и от частни лица. На практика приютът се издържа от спонсорства.

Стараем се пет пъти седмично да се готви с месо, каза още управителят Кънчев.

Приютът превиши капацитета си за прием със застудяване на времето. Там персоналът вече извади походните легла, за да бъдат настанени всички прииждащи. ”Добрият самарянин” разполага с места за 60 човека, но при голям наплив могат да бъдат настанени още 20 души. В четвъртък по обяд в него вече бяха намерили подслон 78 бездомници.

Топла храна три пъти дневно, задължителна баня, чисто бельо, лични санитарни принадлежности и медицински грижи осигурява „Добрият самарянин“ на „Каритас“. Амбулаторията обаче може да окаже здравна помощ от общ характер, но не и специализирани медицински грижи, каквито предоставят в болниците. Две трети от бездомниците обаче не са здравноосигурени и трудно могат да попаднат в лечебно заведение.

Нуждаещите се могат да останат в приюта до три месеца.

Дневният център на БЧК в Русе също отвори врати за клошарите с падането на температурата. Там обаче хората могат да останат само от 11.30 до 14.00 часа.

Осигуряваме им топла храна, чай, за вечеря им даваме сандвичи, казаха от регионалната организация на червенокръстците.

Капацитетът му е 40 човека, но има възможност да изхранване на още 28.

Поддържат заредени с храна, одеяла и газ за отопление и четири пункта за закъсали шофьори. Те се намират в Бяла, Бъзън, Сливо поле и Пиргово, като във всеки от тях могат да бъдат настанени по 10 човека. Информационно-туристическият център в село Бръшлен също е в готовност да приюти закъсали и премръзнали от ниските температури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА