Бездомни кучета са окупирали Благоевград, налитат на хора
3

Бездомни кучета са окупирали Благоевград, налитат на хора

Бездомни кучета са окупирали Благоевград, налитат на хора

В разгара на зимата десетки изхвърлени бездомни кучета са окупирали центъра на Благоевград и нападат хора.

В разгара на зимата десетки захвърлени бездомни кучета са окупирали центъра на областния град на Югозапада Благоевград и нападат хора, бързащи за  и от работните си места: „Кучета разкъсаха палтото ми в градинката между сградите на Данъчното и банята в центъра на Благоевград, оплака се благоевградчанката Соня Петрова и показа връхната си дреха, която я спасила от зъбите на песовете. Беше около 20 часа вечерта в петък, имаше доста хора в района, а аз вървях спокойно, без да тичам или да размахвам чанта. В района се мотаеха три кучета, които винаги са там, но досега не са ме закачали. Внезапно животните се нахвърлиха върху мен и захапаха долния край на новото ми палто, подарък от близките ми за скорошния ми рожден ден. Имах късмет, че беше дълго, около коляното, та спаси краката ми, иначе щях да съм жестоко нахапана. Развиках се за помощ и младежи наблизо ме спасиха. Вече изпитвам ужас като наближа района, а всеки ден  маршрутът ми е оттам“, притеснена обясни Соня Петрова.

Това не е първият случай за кучешки нападения в района, Преди десетина дни управителката на аптека „Марешки“ Румяна Николова също се оплака, че вече не смее да минава покрай градинката пред банята заради бездомните песове, които я нападнали и захапали в тъмното на прибиране от работа.

Край сградата на Езиковата и Математическата гимназия друга глутница бездомни са си харесали да се събират в градинката пред сградата, защото учениците редовно им подхвърлят банички или кифли. Последният случай на дръзко нападение обаче предизвика преди около 2 седмици от Професионалната математическа гимназия официално да изпратят писмена жалба до кмета Румен Томов, защото кучетата се нахвърлили над учителката по информатика в ЕГ Миглена Терзиева, разкъсали якето й и опитали да я захапят.

 „Приютът е препълнен, при 30 места в момента има 34 животни“, разказа Илияна Балева, чиято фирма „Балико“ стопанисва общинския приют. „Бяха изсипани кучета отвън, получихме сигнал миналата седмица за  района на централната градска част, при площадите пред общината и при НАП, и ходихме да ги събираме. Четири заловихме некастрирани, по това познаваме, че са докарани отнякъде“, обясни Балева. Миналата седмица прибрали и част от кучетата в района на двете гимназии до кв. „Запад“ – ЕГ и ПМГ, след сигнала с нападнатата преподавателка: „Видяхме на камерите как две кучета вървят след един мъж и едното се втурна и се нахвърли към учителката. Не знаем дали животните са частни или бездомни и  ги обгрижват. Прибрахме некастрираните животни, останалите са маркирани и кастрирани, затова помолихме хората, които им дават храна, да ги приберат и да си ги обгрижват вкъщи. Нямаме право да постъпим по друг начин. Длъжни сме като ги заловим, кастрираме и обезпаразитим да ги обгрижваме за 1-2 седмици и след това ги връщаме в ареала на местообитанието им. От неправителствените организации ни следят мното изкъсо“, обясни Балева.

Фирма „Балико“ за поредна година е единствен кандидат да залавя бездомните кучета в общината. Миналата година обществената поръчка бе за 160 000 лв. за година, а предложената от „Балико“ цена бе 166,92 лв. с ДДС за всяко куче, като сумата включва следните задължения:  за залавяне на куче – 52,80 лв., кастрацията – 68,16 лв., маркирането – 15,56 лв., цената на ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лв., храната на ден с ДДС 3,12 лв. Евтаназията струва 9 лв., събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лв., а предвидените разходи за консумативи и поддръжка на сградата на приюта за година са за 6690 лв., като отделно за вода и еленергия бяха заложени 6912 лв. с ДДС.

В болшинството си благоевградчани са на мнение, че след като приберат бездомните кучета в приюта за определено време и, ако не се появи желаещ да ги осинови и прибере в дома си като домашен любимец кучетата трябва да се ефтаназират. Без значение каква ще бъде реакцията на „зелените“ фондации. Бездомните кучета в Благоевград бяха развъдени преди 12-на години, когато един друг кмет получаваше пари за кастрация и маркирането им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.