Бездетни се молят на Божията майка за рожба (ОБНОВЕНА, СНИМКИ + ВИДЕО)
5

Бездетни се молят на Божията майка за рожба (ОБНОВЕНА, СНИМКИ + ВИДЕО)

Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий: „Възкресението е най-голямото чудо”. Света Богородица помогнала на Христа от Хасково да оздравее

Стотици вярващи от цялата страна отново на втория ден от Великденските празници се стекоха към Бачковския манастир, за да участват в над 400-годишното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Вярва се, че именно на този ден иконата има най-силно въздействие и сбъдва всички искрени молитви на хората. Именно заради това обителта, точно на Великден, става притегателна сила за семействата, жадуващи за рожба.

„Ще се моля за дъщеря ми Елена, която искам да роди живо и здраво бебе. Опитват се със съпруга й да заченат и се надявам Света Богородица да ни помогне”, бе съкровената молитва на Тамара Илиева от Бургас. Тя и нейните познати от  няколко дни са в село Бачково и участват в литийното шествие за първи път.

„Христос със своето възкресение показа, че смъртта вече няма сила. Показа, че злото е стъпкано. Огромна почит към хората, които от години спазват тази традиция и  изпълняват завета си, даден още от младини да участват в тази молитвена процесия. И един благодатен дух обхваща сърцето ни, когато всички ние сме заедно, с възкръсналия Христос, при неговата пречиста майка Света Богородица, при ангелите, при Божиите угодници светиите. Възкресението е най-голямото чудо”, каза пред присъстващите новият игумен на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий.

По думите му именно, защото сега са дните на Господнята Пасха, в които небето се отваря и милостта Божия се излива върху всички вярващи.

Чудотворната икона на Света Богородица за поредна година остана на мястото си – вдясно от входа на главната манастирска черква. Вярващите обаче понесоха на ръце първото копие с лика на Божията майка, което според игумена има не по-малки сили от оригинала. „Това също е чудотворно копие и самото то е извършило много чудеса”, каза епископ Сионий. Той пожела на всички православни християни „да имат светлина в сърцата си”.

Също за първи път на втория ден от Великден в обителта са и Златка Славчева и Нели Шиварова от Хасково, които искат от Божията майка да ги дари със здраве – душевно и телесно.

„Идваме да се молим за здраве и се надяваме на чудо”, ги подкрепи и жена от Стара Загора.

Стойчо от Карнобат пък твърди, че е силно вярващ и посещава Бачковския манастир на втория ден от Великден от поне 10 години. „Вярвам, че всички тези манастири са построени върху земя с космическа сила”, казва той и дава за пример Кръстова гора.

Христа Христева от хасковското село Тракиец за 11-та година е част от хората, които  с двете си ръце носят иконата на Божията майка. „С вярата оздравях. На 6 км оттук до местността Клувията я нося иконата всяка година. И близките ми започнаха да вярват в Бога. Докато нося иконата, измолвам Божията благословия и моля Божията майка да ми дава сили, вяра, здраве, разум на мен и на целия български православен живот”, казва Христа, която е сърдечно-болна и навремето е трябвало да бъде оперирана. Откакто участва в литийното шествие и носи иконата, заболяването й е стопирано, а от операции няма нужда.

Иконата, заедно с дървения постамент, на който я слагат, за да я носят, тежи около 40-50 килограма. Когато обаче хората се опитват да я пипнат за здраве и се облягат на дървените подпори, иконата натежава много. „Сякаш с проблемите на хората натежава и става над 100 килограма. А иначе не е тежка”, споделят носачите. 

Шествието до местността „Клувията” отнема около час и половина – два часа. Там за миряните от обителта всяка година правят агнешки курбан за около 500 човека, след което вярващите отново понасят на ръце иконата, за да я върнат обратно в манастира.

За разлика от предходни години, сега в манастира се стекоха хиляди вярващи от цялата страна. Всички хотели и къщи за гости в близкото село Бачково са били заети от месеци, се похвалиха собствениците им. Организацията по посрещането на вярващите бе брилянтна. За автомобилите на богомолците, освен платените паркоместа, имаше и безплатен паркинг. Леките коли бяха отбивани да не минават през сергиите с глинени съдове и всякакви дрънкулки с цел избягване на произшествия.

 Литията на Великден е единствена у нас

Литийното шествие с иконата на Света Богородица на втория ден от Великденските празници в Бачковската света обител е единствено у нас. То е започнало да се провежда след откриването на чудотворната икона през 1604г. от две овчарчета в местността Клувията. Те я занесли в манастира, но на другия ден иконата се върнала отново на мястото, където е била открита. Затова монасите я сложили вдясно до входната врата вдясно от главната манастирска черква, за да може да вижда всички, които влизат в храма, дали са с чисти сърца. За да не се върне сама иконата в местността Клувията, монасите започнали да правят литийно шествие на втория ден от Великден от манастира до мястото, където е намерена в планината. Така иконата на Божията майка останала в Бачковската света обител и през всичките тези стотици години е помогнала на хиляди да оздравеят и да се сдобият с мечтаната рожба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.