0

И зворът край хасковското село Тракиец е един от най-лечебните на наша територия. Там в недрата водата се „въздвижва“ досущ къпалнята Силоам в Йерусалим, където според библейския разказ доста страдалци намирали лек за болежките си, пише в. "Телеграф" в специалното си приложение "Чудеса и вяра".

Изворът край хасковското село Тракиец е един от най-лечебните на наша територия. Там в недрата водата се „въздвижва“ досущ къпалнята Силоам в Йерусалим, където според библейския разказ доста страдалци намирали лек за болежките си, пише в. "Телеграф" в специалното си приложение "Чудеса и вяра".

Аязмо

Стъпките на стари и млади там сякаш стават по-леки, защото вървят към свято място. Доста хора идват при аязмото и от чужбина и всички ги води вярата в божествената сила и природата. Много от тях често остават да преспят в местността. „Водата, която извира тука, е лековита“, мълвят българи и чужденци. Не са един и два случаите на слепи и неми, открили спасение. „Изворът помага и при безплодие“, кръстят се жените на излизане от параклиса в чест на св. Анна, вдигнат около магическия кладенец.

„Чудесата идват при тоя дето вярва!“, разказваше преди време баба Кера Ванчева от хасковското село Тракиец, която първа популяризира свещената дестинация.

Сън

За водата се знае отдавна, че е лековита, но само сред местните жители. Закътаното място е открито за първи път преди 150 години, след като Божието просветление завело там в съня й сляпа хубавица. Тя се умила и прогледнала. Много необясними изцеления стават и днеска, нареждат възрастни хора.

Здраве свише

Преди време на празника на св. Спас от Първомайско дошло младо семейство с 5-годишното си момченце. Детето било с травма на едното око по рождение. С вярата, че ще се излекува, родителите го настанили да спи в параклиса. Постлали му направо на пода срещу иконата на света Анна и точно над чудотворната вода.

„На сутринта детето се събуди, а малко по-късно през деня вече виждаше“, разказваше баба Кера. Тя свидетелства и за друго чудо – нямо девойче взело да говори ясно като тв говорителка, след като пило от лековитата вода. Какво точно станало с него, никой все още нямал логично обяснение.

Камък

Според гравирания монолитен камък в основата параклисът е построен през далечната 1851 година. Тукашните разказват, че мястото било скрито в гората. И никой не подозирал за вълшебния кладенец. В близкото до Тракиец село Сираково имало чудно хубава сляпа девойка. Един от най-богатите местни ергени се влюбил до лудост в нея и въпреки недъга й я взел за жена. Двамата скоро се сдобили с хубави дечица. Майката обаче всяка нощ плачела, защото не можела да зърне рожбите си. Тя намирала единствено упование във вярата си в Бога, че ако прави добро и живее смирено, накрая ще получи изцеление.

Сън

Една нощ й се присънил ангел Господен. Той й посочил едно място в гората. Казал й, че там има камъче, от което блика жива вода. „Ако измиеш очите си с нея, ще се сбъдне мечтата ти да виждаш“, чула в съня си сляпата.

На заранта тя споделила с мъжа си, но той не повярвал, че може да стане чудо. Изминало се цяла седмица, през която херувимът не спирал да се явява и да настоява да се отиде на посоченото от него място. Всяка сутрин незрящата пак молела безутешно мъжа си да я заведе. Накрая той склонил и решил да й угоди. Отишли двамата и наистина открили на указаната местност камък с бликаща вода. Изстрадалата селянка измила лицето си и скоро прогледнала. Оттогава мястото се почита като свято, а хората изградили и параклис над него.

Св. Стилиян

Край божествения извор идват и бездетни жени. Те се молят на иконата свети Стилиян, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Ликът на светеца бил донесен в параклиса от българка, работеща в Гърция.

Жената нямала дълги години деца, но молбите й били чути и заченала.

„Като хванат бебе, после пак идват тука да му направим и кръщенка. Вече имаме няколко Ани, кръстени на нашата светица“, хвалят се местните хора. Наоколо има сковани пейки и беседки, а всичко е направено с дарения и доброволен труд.

Параклисът носи името на майката на Богородица - Света Анна. Снимка: 24rodopi.com


Откриха място в Йерусалим, 
където Исус е направил чудо

Къпалнята Силоам (което означава „пратен“) е свързана с едно от чудесата, извършени от Божия син - Исус Христос, в Йерусалим.

„Един Човек, Който се нарича Исус, направи калчица, намаза очите ми и ми рече: иди в къпалнята Силоам и се умий. Отидох, умих се и прогледах”. Дълго време се считаше, че този епизод от Библията е иносказателен и говори за духовната слепота на невярващите и фарисеите. В наши дни обаче работници, ремонтиращи канализационна тръба, откриха древната къпалня. Според евангелията този плувен басейн е бил събирателен пункт за евреите преди 2000 години. Той е от основно значение и за разказа за чудото на Христос, изцеляващо човек, сляп по рождение. Случката е описана от евангелист Йоан.