Без защита от сеч са около 900 хил. декара вековни държавни гори

Без защита от сеч са около 900 хил. декара вековни държавни гори

Земеделската комисия в НС разглежда днес мораториум за опазването им

Парламентарната комисия по земеделие ще разгледа предложението за въвеждане на двугодишен мораториум върху сечта на вековни гори, е записано в програмата на НС за днес.

Депутатите ще изслушат представители на общините и на учени лесовъди. По данни на природозащитни организации близо 10 процента от общинските гори са на възраст над 120 години. Предложението на природозащитните организации за забрана на сечта във вековните гори е подкрепена от петиция от над осем хиляди подписа и е внесена в парламента от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Държавните стари гори са около двеста хиляди хектара, сто и единадесет хиляди от тях са в зона „Натура“, респективно в защитени, което означава, че без защита от сеч към момента са около 900 хил. дка държавни вековни гори. Подобна е ситуацията и в общинските гори. Там защита имат под две хиляди хектара.

Предложението за мораториум среща противоречиви реакции, като някои експерти смятат, че ограничаването на сечта в старите гори ще доведе до безработица и криза в планинските райони, където се развива дървопреработвателна дейност. Има лесовъди, които смятат, че няма нужда от забрани, а от повишаване на контрола. Други настояват за по прецизен анализ, но с икономически ефект по тази забрана, а някои от депутатите твърдят, че предложението е популистко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.