Без запори на общински банкови сметки за 6 месеца след 13 май

Без запори на общински банкови сметки за 6 месеца след 13 май

Да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от 6 месеца след края на извънредното положение иска ДПС. Това стана ясно от внесеното предложение между първо и второ четене на Хамид Хамид в преходните разпоредни на Закона за здравето в Закона за извънредното положение.

До момента в Закона бе записано да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

От Движението предлагат още всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и обезщетения, неустойки и периодични плащания, да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.

Управляващите ГЕРБ пък педлагат промени в Кодекса на труда, като дават възможност трайно безработните лица, които получават месечни помощи, да ги запазят, като същевременно могат да склочват трудови договори и да работят в селското стопанство за срок до 14 дни. Ограничението за полагане на труд по тези трудови договори е 120 дни годишно. Управляващите се мотивират, като казват, че така се давало възможност, от една страна, на безработни лица, получаващи социални помощи да получават допълнителни доходи, и от друга страна, да се осигури необходимата работна ръка за селското стопанство за изпълнение на земеделски дейности.

Предвижда се облекчената процедура по сключването на трудовите договори за извършване на краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като за тях няма да се изисква регистрация в Националната агенция за приходите, връчване на длъжностна характеристика и оформяне на съответните документи в трудовото досие.

От ГЕРБ предлагат министърът на труда и социалната политика да утвърди образец на договор, който да се използва от работодателите. Този образец ще се публикува на електронната страница на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

Управляващите прдлагат промени в Закона за насърчаване на заетостга, като предлагат обхватът на това задължение да се разшири, като се добави възможността то да се счита за изпълнено, когато лицето, получаващо социална помощ и не е включено в програми за заетост, полага труд и в основна икономическа дейност „Растениевъдство” прибиране на реколтата". За целта се разширява обхватът на дефиницията на „дейности от обществен интерес“ или „общественополезни дейности” с дейности от селското стопанство.

От ГЕРБ правят предлоение и да се отложи внасянето на месечните отчисления от страна на общините по Закона за управление на отпадъците и да се въведе изискване същите да бъдат платени до края на годината. Същевременно за периода на отлагане няма да се начисляват лихви върху изчислените суми на отчисленията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.