Без загинали шофьори при катастрофи след 13 март в Пловдив

Без загинали шофьори при катастрофи след 13 март в Пловдив

Нито един шофьор не е загинал при катастрофи от началото на въвеждането на извънредното положение до момента в Пловдив и региона, съобщиха от областната дирекция на МВР в града.

Броят на катастрофите също е намалял двойно както по главните пътища, така и по третокласната пътна мрежа. От 13 март до 2 април са настъпили 23 катастрофи с 29 ранени и нито един загинал водач. За сравнение през същия период  на 2019г са били регистрирани 46 пътно-транспортни произшествия с 63 и 5 загинали.  

Не се забелязва промяна във вида на възникване на птп-та. Най- честите причина за това остават нарушенията на водачите – несъобразена скорост, отнемане на предимство, неспазване на дистанция и неправилно движение на заден ход. По време на въведените противоепидемични мерки, довели до намаляване на броя на водачи на МПС по пътищата, по вида на катастрофите с травматизъм, тенденцията се запазва:  сблъсък между автомобили, преобръщане извън пътя, неспазване на дистанция и сблъсък в крайпътен обект, са основни причини за пътни инциденти.

Спрямо  цитирания период  на 2019 г намалението е наполовина. През 2020г се отчита близо 50% намаление на катастрофите и нито един загинал , следствие на катастрофа, което е с 5 човека по- малко в сравнение с година по- рано.

Въпреки тенденцията за намаляване на пътния травматизъм, пловдивската полиция продължава  с активните мерки за осъществяване на контрол на пътното движение. Продължават и проверките на водачи на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества, контрола на скоростта както и мероприятията за охрана на обществения ред и сигурността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.