Без тестове и промяна в заповедта на Кацаров големите ученици остават онлайн

Без тестове и промяна в заповедта на Кацаров големите ученици остават онлайн

Големите ученици ще продължат да се обучават онлайн, ако не бъдат доставени достатъчен брой тестове или не бъде променена заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, така че да позволи връщането им в клас. Това стана ясно от думите на образованият министър акад. Николай Денков. В сега действащата заповедта е описано, че при двукратно тестване в клас учениците могат да се върнат към присъствено обучение при висока заболеваемост.

В склада на БЧК обаче има едва 89 600 теста. С всички доставени преди това е подсигурено тестването на учениците от начален етап до 10 - и декември. "При това положение изборът е или да продължаваме да чакаме тестове, което е абсолютна неприемливо в сегашната ситуация, или да се промени заповедта така, че учениците да могат да се върнат", обясни акад. Денков. За това има различни варианти - чрез ротация, еднократно тестване, освобождаване на малките ученици от тестване, тъй като в момента показват ниско ниво на заразяване." Кой е най - издържаният вариант от гледна точка на здравните мерки трябва да кажат здравните експерти", категоричен е акад. Денков.

Той обясни, че до този момент ведомството не е имало представител на експертите срещи в МЗ. Министърът увери, че ако бъде променена заповедта на министъра на здравеопазването, от там нататък МОН ще поеме организацията стига тази нова версия на заповедта да позволява да върнат учениците със съответния брой тестове, които получават. Проблемът е, че от обещаните тестове до момента идват 2-3 пъти по - малко, затова и с тях в клас могат да се върнат само децата от първи до четвърти клас. "С темпа на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици не позволява да върнем в клас всички ученици от 1-и до 12-и клас каквото беше първоначалната идея и какъвто е планът на сегашната заповед на министъра на здравеопазването. С тези в склада не може нищо да се направи.", разясни акад. Денков.

Министърът подчерта, че забавянето на учениците повече от 3-4 седмици е пагубно за тях. "Пада качеството, мотивацията, губят се социалните контакти. След 4-5 седмици у дома е неприемливо учениците да стоят вкъщи, още повече като не знаем кога ще се върнат", категоричен е акад. Денков. Преди да започне организацията по връщането на големите ученици трябва да се направят анкети с родителите, но за целта трябва да се знае и какви ще бъдат тестовете.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.