Без такси ще бъдат новоприетите български студенти от шест държави. Кабинетът реши от следващата учебна година за своето обучение да не плащат живеещите в българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия. Новоприетите ще получават и стипендия от 240 лева през първата година на следването си, а през следващите години, ако имат успех над Добър 4.00.

Студентите от българските диаспори ще бъдат улеснени и при кандидатстването си в роден вуз. Към момента за част от специалностите при балообразуването се изисква и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Ако в дипломата за средно образование на кандидата няма оценка от матурата, по решение на Академичния съвет на висшето училище вместо нея за балообразуваща може да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Тази възможност ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища.

100 лв. трета стипендия за отличните ученици, станали студенти в приоритетна специалност, предвижда друго решение на Министерски съвет. Тя ще е допълнителна към другите две, които и сега могат да получават от съответното висше училище - за успех или доход, както и за отличен успех, при условие че се обучават в едно от 36-те приоритетни професионални направления. Новите стипендии ще се отпуска на завършилите училище с високи резултати на държавните зрелостни изпити и избрали да следват педагогически, физически, химически и инженерни науки или друго важно за икономиката направление. По 100 лв. месечно могат да получават и студентите, които са сред първите 10 процента с най-високи оценки на изпита по БЕЛ за страната, а на втория ДЗИ резултатите им са над средните за страната. Студентите с резултат средния за страната успех по БЕЛ и са сред 30-те % с най-високи резултати на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“ също ще получават стипендия. По 100 лева ще могат да получават и студентите, които се обучават и по защитената специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Ще бъдат увеличени и средствата за издръжка на студентите във висшите училища, които подготвят кадри, необходими на пазара на труда и по професии, за които се очаква бъдещ недостиг. Сред тях са педагогическите професионални направления, както и математически, компютърни инженерни, природни и аграрни науки. Увеличават се средствата и за студенти в някои хуманитарни науки, сред които „Филология“, „История и археология“, „Философия“, „Религия и теология“, „Психология“, „Социални дейности“, „Право“ и др.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".