Без съкратено следствие само за умишлено убийство

Без съкратено следствие само за умишлено убийство

Промените в НПК минаха на второ четене в правна комисия, до края на седмицата - и през зала

Съкратеното съдебно следствие отпада само за умишлено убийство. Това решиха депутатите в правна комисия на второ четене при гласуването на поправките в НПК.

Окончателните текстове  бяха гласувани с 12  гласа "за", нула "против" и 3 "въздържали се".

Поправките бяха внесени от БСП, ВМРО и "Воля". С тях обаче те искаха това да важи освен за умишлено причиняване на смърт, и за тежка телесна повреда.

ГЕРБ не бяха съгласни и искаха съкратеното следствие да остане, като да се даде възможност на съда да решава дали въобще да има редуциране на присъдата при самопризнания, и ако се стигне до такова, то да не бъде с 1/3, а с 1/5. Това обаче предизвика полемика между управляващи и опозицията, като в резултат от ГЕРБ внесоха като компромисен вариант промени между първо и второ четене, с които бързият съд да отпадне само за умишленото убийство.

Досега закона предвиждаше съкратеното следствие, ако извършителят признае вина, а в резултат присъдата се редуцира с една трета.

По време на дебатите ГЕРБ защитиха своето предложение, от Воля застанаха зад тях. БСП и патриотите пък искаха падането на бързия съд да не се ограничава само с умишленото убийство.
ГЕРБ цитира статистика от прокуратурата, според която общият брой на присъдите за убийство и тежка телесна повреда от 2015 до 2019 г. са 567, като само 156 от тях са при съкратено следствие. По думите на Красимир Ципов изводът е, че средно на година съкратеното производство няма да се приложи по около 200 дела.

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова заяви, че когато се търси баланс между бързина и справедливост, ти превес трябва да получи второто. По думите й не трябва да се ограничава полето на действие на съкратеното следствие и ако има такива то трябва да е оптимално. Именно затова тя даде да се разбере, че текстът на ГЕРБ е най-балансираното решение.

На свой ред правосъдният министър Данаил Кирилов определи предложенията на опозицията като популисти и конюктурни и то в предизборна кампания. Той продължи да защитава измененията в НК по същата тема, където съкратеното производство да се запази, но съдът да решава за редукцията на наказанията и ги определи като по-гъвкав инструмент. "Ей това е порока на конюктурното мислене, защото вие мислите за конкретни престъпление и деец", каза той  и добави: "Институциите полагат неимоверни усилия да убедим партньорите ни в стабилността на съдебната ни система".

Другите текстове, отново предложени от ГЕРБ, са спецсъда в София да разглежда делата, по които обвинения повдига Европейската прокуратура. Последната ще разследва финансови престъпления и корупция, свързани с еврофондовете. Тя обаче ще завежда декара пред националните съдилища.
Промените трябва да минат през пленарна зала до края на седмицата. Това беше и уговорката на един от последните Председателски съвети, тъй от като другата седмица депутатите няма да провеждат пленарни заседания заради местните избори на 27 октомври.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.