0

З а пръв път от десетилетия насам почти в цялата страна няма да има забрана за употреба на алкохол в деня за размисъл и изборния ден. Това показа проверка на „Монитор“. До петък забрана за употреба на алкохол беше наложена само в Пловдив.

За пръв път от десетилетия насам почти в цялата страна няма да има забрана за употреба на алкохол в деня за размисъл и изборния ден. Това показа проверка на „Монитор“. До петък забрана за употреба на алкохол беше наложена само в Пловдив.

Още в средата на седмицата стана ясно, че в София няма да има ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и за самия ден на парламентарния вот на 4 април. Със заповед на кмета на града Йорданка Фандъкова.се забранява само употребата на алкохол в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии. Забраната важи за 3 и 4 април. От Столичната община напомнят, че вече започна записването на карантираните за гласуване с подвижна урна. Заявлението за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия се подава в периода от 24 до 31 март, включително.

Още преди месец кметът на Пловдив Здравко Димитров е издал заповед, с която забранява продажбата на алкохол в изборния ден. Заповедта засяга времето от 6 до 22 часа на 4 април. Била е изпратена до шестте районни кметства. В Пловдив са получени 154 заявления за гласуване с подвижна секция поради карантина. 18 ще бъдат подвижните секции в болниците в Пловдив, в това число 7 от тях ще са в COVID отделенията.

Няма издадена заповед за забрана на продажбата и сервирането на алкохол в заведенията в Русе в деня за размисъл и в изборния ден. Такава заповед не издавана от години. В местата за гласуване полицейски служители ще следят да не влизат лица в явно нетрезво състояние. Преди няколко месеца общинските съветници гласуваха промяна в наредба и се забрани употребата на алкохол на открити обществени места в Русе през нощта – през лятото от 23,00 до 6,00 часа, а през зимата от 22,00 до 7,00 часа.

В Добрич в деня на изборите също ще може да се пие. От Общината отговориха, че заповед на кмета за забрана на употреба на алкохол в изборния ден няма да има. Забрана няма да има още в стара Загора, Хасково и Благоевград. В трите области нито един кмет не е подписал заповед със забрана за продажба на алкохол. До петък нямаше подписана заповед за алкохола и в Шумен.

Оказа се, че въпреки липсата на заповед за алкохола и атрактивната дата 04.04. оказа се, че мераклии да се венчаят в страната на изборния почти няма. Сватби няма да има в Шумен, Хасково, Русе и Кюстендил. От Бюрото за радостни услуги към Обредния дом в Русе, съобщиха, че на 3 и 4 април няма сватби. В Шумен например причината обаче се оказа доста прозаична – Сватбената зала в града е избирателна секция по традиция. В Добрич пък събота няма заявки за сключване на граждански брак, но има един заявен ритуал в Обредния дом в града за 04.04.

Репортерска проверка на „Монитор“ установи, че няма записани сватби за деня на вота в Кюстендил. В залата на Обреден дом ще бъде поместена една от секциите, определени за гласуване на предстоящия парламентарен вот. И на тези избори в областния град няма издадена заповед за забрана продажбата на алкохол. Различно обаче е положението в Дупница. Със заповед на кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев е забранена продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и развлечения и други обществени места на територията на общината за времето от 20 часа на 3-ти април до 8 часа на 5-и април. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които се провеждат семейни тържества, при спазване на всички противоепидемични мерки. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на администрацията Невена Манова.

В Пловдив пък желание да сключат брак в неделя са заявили две двойки, но едната се е отказала тъй като се е оказало, че има случай на болен от COVID в семейството. Другата двойка обаче ще сключи брак в Централния обреден дом, където ще се проведе ритуалът в 14,30 ч. Според шефката на ОП "Радостни обреди" Чудомира Пинджева ритуалът ще е в зала и ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки - до 15 човека, а всички ще бъдат задължително с маски.


Сменят членове в секциите в
Кюстендил заради пандемията

Във връзка с предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021 г. са осигурени всички необходими лични предпазни средства и дезинфектанти за избирателите и членовете на избирателните комисии, а периодично ще бъде почиствано и дезинфекцирано пред всяка една изборна секция, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов. Органите на МВР-Кюстендил и Общинска охрана ще осигурят пълен контрол и ще съблюдават за спазване на безопасна дистанция и правилното носене на маски, съобразно въведения протокол от Министерството на здравеопазването. Осигурени са две подвижни секции за гласуване - 28 наши съграждани със специални потребности ще гласуват в едната, а 44 човека, които са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, ще упражняват своето право на глас в друга подвижна секция, обяви още градоначалникът. Около 30% от членовете на 296-те секционни комисии са ваксинирани, има много чести смени на членове на комисиите, каза и председателят на РИК Венцеслав Механджийски.

Памперси и дезинфектанти
изместиха кебапчетата

Времената на пандемия у нас промениха и начините за предизборна агитация в страната. Вместо традиционните скари с бири и кебапчета тази година мераклиите за парламента заложиха на нестандартни материали като дезинфектанти и памперси.

В София например желаещ да стане депутат агитираше за гласове с раздаване на гел за ръце. Тубичките с дезинфектант се раздават в метрото в столичния кв. "Надежда". В Хасково пък се раздаваха памперси за бъдещи майки, които очакват скоро своите рожби. Пелените са раздавани на Благовещение в родилния дом в града.

По време на предизборната кампания в Районната избирателна комисия в Русе постъпиха два писмени сигнала, свързани с агитационни материали на кандидат за народен представител, които определят COVID-19 като лъжа, измама и манипулация. Комисията указа на кмета да ги премахне, но Чикагото обжалва решението и до 2 април скандалните плакати можеха да се видят на различни места в града.


Астролог агитира и плаши с черни
демони неправилно гласувалите

Астролог агитира последователите си да гласуват за определена политическа партия и плаши противниците на своята партия с черни и зли демони. В профила си във фейсбук Кирил Груев призовава всички българи да се обединят срещу партиите на статуквото и да изберат партия, която ще го промени.

„Наближаваме "Часът на Истината", защото независимо дали си мислите - аз съм слаб от мен нищо не зависи... отгоре Ангели и демони ни гледат и ни разпределят помежду си! Ако сте безволеви и не гласувате по съвест и според разума си, а гласувате за статуквото, или пък не гласувате, което пак е в полза на статуквото - значи си избирате да сте от "квотата на демоничния свят" и ТЕ ще си ви поемат и както следва: КОВИД-иглички-наночастички и после болки и сълзички! Ако пък упражните Волята си и изберете партия, която не е била във властта и видимо пречи и е опасна за статуквото... то тогава отгоре ще ви обявят за "дисидент" относно настоящето и също ще ви поемат и преразпределят към СВЕТЛИНАТА!, призовава човекът, определил се като”астропсихолог” и дава насоки с кои бюлетини да се гласува в неделя.