Без смесени групи в столичните забавачки

Без смесени групи в столичните забавачки

В столичните детски градини и ясли няма да има смесени групи лятото. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов.

„Това лято ще се работи при изцяло нормален режим на работа през целия летен период. Няма да преминава към летния”, заяви той пред БНТ. Той посочи, че ще има известна редукция на броя, но няма да има критерии за това. Директорите вече са се свързали с родителите, за да видя кои от тях ще изпратят деца си на забавачка. Според Чобанов около 2/3 от тях ще пуснат децата си на детска градина и така в столицата ще има групи, които са близки до размер на нормалните. От 44 000 деца това са около 14 000-15 000 хлапета. Зам.-кметът призова родителите при възможност да гледат децата си вкъщи.

Те ще имат задължението и да попълнят декларация за съгласие с условията и че децата им са здрави. Тя ще бъде качени на сайта на столична община и на детските градини, ще има и за попълване на място.

Само здрави ще посещават групите, подчерта Чобанов. Децата в групите няма да се смесват. Като част от мерките детските градини ще се дезинфекцират по четири пъти на ден вътре помещенията, а веднъж дневно площадките и местата за игра. Ще има и повече занимания за открито. 91 ДГ „Слънчев кът” има отделни входове и изходи, за да няма смесване на малчуганите. Там директорката очаква да се върнат под 50% от децата. За да имат повече време на слънце, имат идея да изнесат и храненето на терасите, а площадките ще бъдат завързани с въженца. Ако най-малките преминават през огражденията, хлапетата от яслата ще бъдат на слънчевите тераси.

Някои директори пък вече са тествали персонала си, където имат възможност за това, посочи зам.-кметът. Чобанов посочи, че където се налага от общината ще подкрепят финансово градините.

Някои родителите загубиха работата си по време на пандемията и след това и мястото на детето в детска градина, тъй като не могат да докажат този критерий. Точковата система  обаче не може да бъде променяна след старта на кампанията, обясни зам.-кметът. Промяна на някой от критериите може да стане само с решение на Столичния общински съвет. Чобанов посочи, че обмислят промени, ако се наложи и имат подкрепата от родителските и учителските организации. На този етап за следващите класирания продължават да важат всички критерии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.