Законови промени, предвиждащи минимални разходи за съдебните производства, водени от синдиците на КТБ, за да бъде върнато откраднатото от трезора имущество, са внесли депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС.

Измененията са в Закона за банковата несъстоятелност, а целта им е да се ограничат разходите за възстановяване на масата на несъстоятелността. За целта се разширяват и възможностите за продажба на заложените срещу невърнати кредити активи, става ясно от мотивите. Поправките са внесени в парламента във вторник от шефа на правната комисия към НС Данаиел Кирилов, Христиан Митев от ОП и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Освен предложението да не се събира предварително държавна такса от синдиците или банката, е предвидена и опция, ако актив не е бил продаден 3 пъти на публичен търг, да се пристъпва към пряко договоряне без първоначална цена. Идеята е по този начин да се улесни осребряването на имуществото, а не то да стои на тезгяха без купувачи, както е в огромна част от случаите с КТБ. Това са поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с аферата, при която Цветан Василев източи милиарди от вложителите в трезора. Предните изменения бяха приети, за да се сложи край на вторичния грабеж на банката, осъществяван от банкера-беглец и негови приближени, както и да се върнат вече откраднатите активи в масата на несъстоятелността на КТБ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокат взел $300 000 от Цветан Василев пуснал иска по РИКО

В края на януари 2019 г. в Окръжния съд на Ню Йорк е образувано дело по американския закон РИКО, който се отнася за "корумпирани организации", от три фирми и от варненския адвокат Захари Томов срещу над 24 ответници.

Правната комисия реши: Без държавни такси за синдиците на КТБ при дела

Да няма държавни такси за синдиците на КТБ при водене на дела. Това реши правната комисия в НС при гласуването на първо четене на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Поправките бяха одобрени единодушно с 10 гласа „за”.

БГ Мадоф с втори опит да фалира завода в Парачин

Укриващият се в Белград банкер беглец Цветан Василев прави втори опит да фалира сръбската фабрика за стъкло в Парачин. След като първия път плановете му да доведе умишлено завода до фалит бяха секнати от Търговския съд в Крагуевац, сега БГ Мадоф прави поредна стъпка в тази посока.