0

З аконови промени, предвиждащи минимални разходи за съдебните производства, водени от синдиците на КТБ, за да бъде върнато откраднатото от трезора имущество, са внесли депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС.

Законови промени, предвиждащи минимални разходи за съдебните производства, водени от синдиците на КТБ, за да бъде върнато откраднатото от трезора имущество, са внесли депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС.

Измененията са в Закона за банковата несъстоятелност, а целта им е да се ограничат разходите за възстановяване на масата на несъстоятелността. За целта се разширяват и възможностите за продажба на заложените срещу невърнати кредити активи, става ясно от мотивите. Поправките са внесени в парламента във вторник от шефа на правната комисия към НС Данаиел Кирилов, Христиан Митев от ОП и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Освен предложението да не се събира предварително държавна такса от синдиците или банката, е предвидена и опция, ако актив не е бил продаден 3 пъти на публичен търг, да се пристъпва към пряко договоряне без първоначална цена. Идеята е по този начин да се улесни осребряването на имуществото, а не то да стои на тезгяха без купувачи, както е в огромна част от случаите с КТБ. Това са поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с аферата, при която Цветан Василев източи милиарди от вложителите в трезора. Предните изменения бяха приети, за да се сложи край на вторичния грабеж на банката, осъществяван от банкера-беглец и негови приближени, както и да се върнат вече откраднатите активи в масата на несъстоятелността на КТБ.