Ген.Мутафчийски: Внимателно да се разхлабват мерките и с анализиране на рисковете (ОБЗОР)

Ген.Мутафчийски: Внимателно да се разхлабват мерките и с анализиране на рисковете (ОБЗОР)

Внимателно трябва да се разхлабват мерките и с анализиране на рисковете. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Според проверките направени от него и колегите му в парковете в столицата реда се спазва.

Седмичната тенденция, от която зависи разхлабването на мерките, е нагоре.

„Към днешна дата седмичната тенденцията е възходяща, затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на рисковете.”, посочи ген.-майор Мутафчийски. Той обясни, че от щаба са проверили дали се спазват правила в паркове, чието отваряне за деца до 12 години, придружени с техните родители, бе една от стъпките към олекотяване на мерките у нас.

„Към обяд вчера направихме обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие, както е описано във заповедта, на майки или семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка.”, посочи председателят на щаба. По думите му, ако ситуацията продължи в същия вид, няма причина да не премине към други подобни мерки в бъдеще. „Много важно е пред следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата, които все още функционират. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта“, допълни ген.-майор Мутафчийски. Ситуацията на пазарите пък може да се каже, че е овладяна, каза още председателят на щаба и подчерта, че е важна устойчивостта.

 Парадът за Деня на храбростта и празник на Българската няма да се проведе тази година. 6-ти май ще бъдат отбелязан единствено във военните училища, където курсантите ще направят военни маршове, които ще се излъчват по телевизията. Това обясни председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Военният парад няма да може да се проведе във формата, в който се провеждаше предишните години .Провеждането на парад със събиране на хора и подготовката му изисква повече от месец събирането на хора, извеждането им от различни части на страната, за да се подготвят за парада.”, заяви той и уточни, че щабът не е имал разногласия с Министерство на отбраната по този въпрос. Ген.-майор Мутафчийски допълни, че имало идея курсантите от военните училища, където учебният процес не е спирал от началото на извънредното положение, да се съберат блокове, които да проведат строй във Великотърновското военно училище. „По мое мнение това не е удачно, защото отново ще се съберат курсанти от различни краища на България от различните военни училища.”, посочи председателят на щаба. Затова и този вариант също е отпаднал. Празникът на българската армия все пак ще бъде отбелязан вътре в самите военни училища с военни маршове, които ще могат да бъдат наблюдавани по телевизията. „Има какво да покаже Българската армия по телевизионните предавания за своите успехи, включително и ВМА. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6-ти май, но няма в никакъв случай да има парад“, каза още Мутафчийски.

Заразените от коронавирус у нас вече са 1387. За изминалото денонощие новите случаи са 39, посочи председателят на щаба. Активните области са 11, активните случаи в страната - 1107 От новите случаи в София има 11 нови случая, от които четирима са в болница, а амбулаторните са 7. Във Видин има 11, Пловдив - 4, Кюстендил - 4, Сливен - 2, Пазарджик - 2, Плевен - 1, Благоевград - 1, Габрово - 1, Хасково - 1 , Ямбол - 1. От децата до 18 години има два нови случая - момиче на 16 години от Благоевград и момче на 15 години от Хасково, уточни председателят на щаба. Новите случаи сред медиците пък са 3. „Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58. Два са новите смъртни случая. В областната болница във Видин са починали 77-годишна жена и 72-годишен мъж, които са от Неврологичната клиника. Те са с инсулт, диабет и други придружаващи заболявания.”, допълни ген.-майор Мутафчийски. Излекуваните пък са с 16 повече. Пациентите, дали две отрицателни проби вече са 222.

Столицата продължава да е първенец по брой заразени. От всички 1387 болни в София има 691 случая. Шефът на столично РЗИ д-р Данчо Пенчев обясни, че семейните огнища на заразата близко едно друго има само в двата ромски квартала – „Филиповци“ и „Факултета. „За момента в другите квартали забелязваме дифузно разпространение на заболеваемостта. Семейните огнища не са така близко разположени и нямат контакт помежду си. В другите квартали към момента нямаме конкретика за събиране на семейно-битови огнища близко един до друг и няма контакт между тях.”, посочи той и допълни, че ако колегите му открият подобна ситуация и други квартали, ще сигнализират.

Пенчев обясни, че КПП-тата на кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ са свалени от 00:00 ч днес., след като епидемичната обстановка се е успокоила и не са регистрирани нови огнища. Той припомни, че около 10-ти април инспектори от СРЗИ са подали сигнал, че в две болници в София се концентрират население на заразени от тези квартали с близки адреси, с роднински връзки или хора, които се познават и често контактуват. Тогава са проведени разговори с шефа на „Пирогов” и шефа на Инфекциозна клиника във ВМА и от получената информация станало ясно, че около 30 от пациенти в двете болнични заведения са от тези квартали, а от тях смъртните случаи били 6. „Това фокусира вниманието и дейността на екипите на столичното на РЗИ към тези квартали. Те констатираха, че броят на контактните лица от първи ред е много по-голям от броя на подадените като такива от самите заболели. Затова взехме моментално действия и въведохме частични ограничителни мерки в двата квартала от 16-ти април.”, каза шефът на столичното РЗИ и допълни, че за екипите на РЗИ са започнали да работят на конкретен адрес, да правят епидемиологични проучвания на конкретни лица, които се намират на тях адрес, тествали са и пробонабирали за  PCR. „За периода между 16 и 26 април са направени над 1000 теста и взети 52 проби за PCR, 17 от които са положителни. Епидемиологичните проучвания са 175, като се констатираха се и около 12 семейни огнища“, посочи Пенчев. Той обясни, че мерките в двата квартала са отмени частично от днес, тъй като в следствие на данните от заболелите са констатирали, че те са съсредоточени в огнища, в които вече са взети провоепидемични мерки, т.е. те вече са карантинирани. „Фамилният характер на разпространението на самия инфекциозен процес ни позволи да проследим и контролираме този процес с тенденциите му. Насоченото проучване, частичните ограничителни мерки и карантинирането показаха ограничаване на заболеваемостта тенденция към намаляване на случаите. При разширеното проучване  на втория кръг хора – подбрани на случаен принцип или изследвани по желание, повечето проби бяха отрицателни и дифузното разпространение на заболеваемостта го няма.”, разясни шефът на столичното РЗИ за причината ограничителните мерки в „Филиповци“ и „Факултета“ да бъдат отменени. Пенчев подчерта, че другите противоепидемични мерки, които са въведени като носенето на маски, физическата дистанция, лична хигиена и дезинфекцията остават. Той допълни, че при една реактивация на заразата в двата квартала обаче мерките ще бъдат още по-строги. „Ако това се промени мерките ще бъдат фокусирани върху определени социално-битови огнища в тези райони.”, заяви Пенчев и допълни, че таргетните групи дават възможност и да се правят анализи какво може да се очаква занапред. Затова и колегите му вече разсъждават коя група да бъде обхваната след това.
Доц. Ангел Кунчев пък посочи, че днес в 00.00 часа изтича карантината и в село Паничерево в старозагорско.

Легла за наблюдение в столицата са общо 433, стая ясно още по време на брифинга. От тях заети са132, а 301- свободни. За пациенти за интензивно лечение в болниците пък има 167. 22 от тях са заети, 145 свободни. От предвидените 10 легла за лечение на деца няма нито едно заето. Към тях не влизат леглата в резерв, уточни  председателят на щаба. „Това са възможностите на София без разкриването на допълнителните легла, които вече са заявени. Имаме резерв, но толкова са активно действащите. Активно се запълват леглата във ВМА, където вече се изчерпват, както и в УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Те са абсолютно окомплектовани, а персоналът е добре обучен“, посочи той.

Във връзка със за заразените с дома за възрастни хора в село Гара Орешец, беше посочено, че те са носители на вируса, но не са болни. „Обнадеждаващо е, че дори и хора на тази възраст са само носители и засега не развиват клиника.”, каза директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев. Той посочи, че тези, които нямат нужда от болнично лечение, ще останат там на самостоятелен етаж и при максимално спазване на мерките, за да бъде опазен персоналът на заведението. Пенчев допълни че в дома за възрастни няма пропуски на РЗИ и подчерта, че при масово заразяване не трябва да се търси вината в персонала. „Хората, които са дали положителни резултати, не работят със здравите. Те са пространствено отделени. Не се смесва работата на двата етажа. Има където да ги сложим тези хора в болница, но те не са. Това би било допълнителен риск за тях..”, каза още Пенчев.

Ще има допълнения за възобновяването на детските и женски консултации относно изпълнението на имунизационния календар, стана ясно от доц. Кунчев. „Ще бъдат правени всички ваксини само че им даваме приоритетност – първо се правят основните, които са имунизации, а след това и реимунизации. Влизат и препоръчителните ваксини.”, каза той. Главният здравен инспектор допълни, че няма да има глоби за родилите, които се притесняват да имунизират децата си. И в момента личните лекари имат право да ги отлагат с до 3 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.