Без отчет за имунизации при отпускане на помощи

Без отчет за имунизации при отпускане на помощи

Социалните няма да изискват служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете. Това предвижда проект за промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане.

Информацията ще се набавя по служебен път. Право на помощта имат хлапетата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът й зависи от броя на децата в семейството. За един малчуган родителите взимат по 40 лв, а за четири сумата достига 145 лв. За всяко следващо тя расте с по 20 лв. Отчет за имунизациите и профилактичните прегледи няма да дават и семействата, които кандидатстват за месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година и за дете без право на наследствена пенсия от починал родител.

Освен това се предвижда да отпадне изискването за предоставяне на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК при отпускането на помощите за дете с увреждания. Това ще се налага само когато тази информация не може да бъде получена по служебен път.

При помощите за отглеждане на хлапе от майка студентка пък няма да се необходимо да се предоставя уверение от висшето училище, че майката е записана в редовна форма на обучение.

Предлагат се и промени в Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. Предвижда се кандидат-приемните семейства и осиновителите да не предоставят свидетелство за съдимост. Справката ще се извършва по служебен път. Целта на измененията е да намалят административната тежест.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.