Без нови вузове и филиали  в 1/3 от областите

Според Националната карта за висше образование:

Без нови вузове и филиали в 1/3 от областите

Не се препоръчва и разкриването на факултети в 38 направления

В деветте области, разположени в Североизточен и Северен централен район за планиране или иначе казано в една трета от областите в страната, няма да бъдат разкривани нови вузове и филиали на вече действащи. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Национална карта на висшето образование в Република България.

Тя стъпва на шестте района за планиране, които бяха създадени заради еврофондовете, като в нея те са разделени на четири типа според два индикатора - брой наети специалисти с висше образование на един студент в района и брой ученици в гимназиален етап на обучение на един студент в района. Тип А е с висок брой и на двата показателя, Б е съответно с висок брой наети и относително нисък брой ученици, тип В е с нисък брой студенти и относително нисък брой ученици, а Г с два ниски индикатора. В проекта на картата е посочено, че не се препоръчва откриване на нови висши училища - филиали, факултети и колежи, в райони от тип Г. Там попадат Североизточен и Северен централен, към които спадат областите Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра, Разград, Русе, Велико Търново и Габрово. Например, в Североизточен район са завършили 14.60% от всички 263 500 студенти, които са получили диплома за периода 2015-2019 (включително). След това обаче там работа са започнали едва 11.70%. Така, в Североизточния район има 1.19 ученици в гимназиален етап на обучение на един студент, а наетите с висше са едва 0.66.


За Северния централен район за стойностите са още по-ниски.

В картата професионалните направления и специалности от регулираните професии също са разделени в четири групи според степента на търсене на висше образование от кандидат-студентите и степента на реализация на завършилите. Група 1 с висока степен на реализация на завършилите (стойност по-голяма или равна на 50 точки) и висока степен на търсене на висше образование от кандидат-студентите (стойност по-голяма или равна на 50 точки). Специалностите и направленията в Група 2 също имат висока реализация, но имат ниска степен на търсене. В Група 3 попадат програмите с ниска степен на реализация на завършилите и висока степен на търсене на висше образование от кандидат-студентите (стойност по-голяма или равна на 50 точки). В последната 4-та група и двете стойности са с под 50 точки. В проекта на картата е посочено още, че за да бъде балансирано развитието на мрежата от висши училища,


не се препоръчва и откриването на нови висши училища

- филиали, факултети и колежи, в професионалните направления и специалности от група 3 и група 4. Там попадат общо 38 от 74-е направления и специалности. Сред тях са дори и педагогика от група 3. Тя е събрала 49 точки за реализация на завършилите и 60 за търсене на висше образование от кандидат-студентите. Педагогика на обучението по ... пък е 4-а група, която има по 46 точки и на двата показателя.

За разкриването на нови вузове и филиали пък има два варианта. За специалностите и направленията от група 1 в райони от тип А, Б и В броят на действащите студенти трябва да е над 70 % от определения от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) капацитет. На това условие отговарят 8 направления и специалностите Медицина и Помощник фармацевт. За разкриването на нови вузове и филиали за тях обаче трябва да има и мотивирано становище от ресорното министерство за необходимостта от увеличаване на броя на обучаваните студенти по и в съответния район, както и положително становище от МОН в извършената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново ВУ (филиал, факултет, колеж) върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда. За тези от група 2 пък процентът скача на 80. На това отговаря само специалност „Управление на здравните грижи“ в направление Обществено здраве.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.