Без нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума в Борисовата градина. Това е едно от предложенията на кмета на София Йорданка Фандъкова за промени в проекта на устройствения план на парка, изпратени до главния архитект Здравко Здравков.

В становището на Фандъкова се препоръчва да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта, а терена да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина. Кметът изразя несъгласие и с това Конната база и „Спортна София“ да се местят. „Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители“, посочва Фаднъкова. Тя се обявава и против ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“, която според нея трябва да бъде премахната от парка.

Кметът е категорично против строителство и в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“.

„В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ“, констатира Фандъкова. Тя предлага още да се преосмисли и идеята за подлез при Строителния техникум с мотива, че по този начин вместо да се облекчи движението на пешеходци, ще има точно обратния ефект. Кметът на София не подкрепя и предложението за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия. Тя предлага и да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс „Дианабад“.

Фандъкова уточнява, че заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г. „Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности. Считам за целесъобразно планът да се преработи съгласно приетите предложения, след което да се проведе процедура по ново обществено обсъждане“, посочва тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Столичната лекарска колегия осигури предпазни средства за джипита

Столичната лекарска колегия осигури предпазни средства на 235 джипита и на лекари от девет болници и Центъра за спешна медицинска помощ, както и за единадесет медицински центрове и дванадесет групови практики, съобщиха от там.

По 150 на ден сменят работата в столицата

По 150 души на ден сменят работата си в София заради кризата с коронавируса. Според данните на правосъдното министерство и Софийския районен съд (СРС), предоставени на „Монитор“, в последния месец има бум на ваденето на свидетелства за съдимост, които са част от комплекта документи, нужни за започване на нова работа.

Д-р Иван Маджаров: Бюджетите на болниците ще издържат

Бюджетите на болниците ще издържат с допълнителното гласуваното финансиране на 85% от бюджетирането, предвидено от държавата. Това заяви по БиТиВи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.