Просветният министър Красимир Вълчев изпрати писмо до шефовете на образователните инспекторати, в което ги моли да не допускат листовки, въпросници, беседи и лекции, които подтикват децата и учениците да определят половата си идентичност.

ова се случва около месец след скандала с разпространената в училищата анкета към инструмента на Европейската комисия за дигитална самооценка SELFIE, в която малчуганите трябваше да посочат пола си, избирайки между момиче, момче и „друго“. Образователното министерство тогава изпрати писмо до Брюксел с искане от въпроса за определяне на пола да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, а молбата бе удовлетворена.

ЕК маха третия пол от SELFIE анкетата

Преди два месеца пък в гимназии в Ямбол бяха раздавани брошури с

изображения на гей двойки

и орален секс от медицински сестри и от служителка на Регионалната здравна инспекция въпреки забраната на Министерството на образованието.

В писмото до регионалните инспекторати Вълчев препоръчва директорите на школата да внимават да не допускат и материали, които съдържат порнографско съдържание.

Под строг контрол ще минават

и листовки, лекции и анкети, в които се проповядва насилие, дискриминация или се рекламират вредни за здравето на малчуганите навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и опиати. Директорите на школата трябва да са предпазливи и с материали, които засягат лична информация, противоречат на добрите нрави или пък налагат спорни възпитателни доктрини. Просветният министър уточнява, че е необходимо ограничаване на влиянието на факторите с неблагоприятно възпитателно въздействие. При съмнение дали дадена тема би предизвикала обществено напрежение Вълчев съветва съгласуването ѝ с родителите и РУО или МОН.

Директорът на столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов сподели, че преди да бъде разпространена сред учениците всяка анкета минава

задължително за одобрение

през него. „Ако съдържат въпроси, които са свързани с дискриминация, етническа или сексуална принадлежност, не ги допускаме, за да не възниква напрежение“, обясни той. Според Стаматов обаче по определени теми е важно определяне на пола и възрастта и такива анкети не бива да бъдат спирани. Директорът даде за пример запитванията относно здравословното хранене, което е специфично при момчетата и момичета. В тях обаче не бива да бъде включена опцията „друго“, уточни Стаматов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.