СЕМ няма да следи за сайтове с фалшиви новини (ОБНОВЕНА)

СЕМ няма да следи за сайтове с фалшиви новини (ОБНОВЕНА)

Без квоти за БГ музика в ефира, реши културната комисия

Промените в Закона за радиото и телевизията, свързани с борбата с фалшивите новини не получиха подрепа на днешното обсъждане и гласуване в Комисията за култура и медии към Народното събрание.

От ПГ Обединени патриоти внесоха предложението си по време на извънредното положение, като според него разпространяването на подвеждаща информация следваше да бъде наказвано с до 3 години затвор. Законопроектът предвиждаше и имуществена санкция от 500 до 2 хил. лв. за собственика на домейн с текст без автор, който разпространява “дезинформация в интернет среда”. Според предложението, контролът следваше да бъде поет от Съвета за електронни медии.

“Не става ясно, какви са механизмите и критериите, които СЕМ следва да прилага при преценка за истинност или неистинност на дадена информация, за да достигне до решение, че някой сайт разпространява дезинформация" – такава бе позицията на новоизбраният председател на СЕМ Бетина Жотева във връзка с предложението.

Аз съм сигурна, че този, който намери формулата как да се различават фалшивите новини, е следващият носител на Нобелова награда, заяви по време на комисията депутатът от ДПС Велислава Кръстева.

Предложението на ВМРО за въвеждане на квоти в родния радио и тв ефир също беше отхвърлено на комисия. 1/3 от музиката в родния ефир да е родно производство, такова беше предложението за промяна на Закона за радио и телевизия, което днес мина обсъждане и гласуване. Въпреки че никой не се обяви „против“, 13 от членовете на комисията се въздържаха и само двама гласуваха със „за“. Така предложението не беше прието.

„Притеснява ме думата „квота“. В една демокрация да се правят ограничения е малко сложно. С квота ще накараме хората да слушат някаква музика, която може и да не искат“, каза председателят на културната комисия Вежди Рашидов.

Дебатът трябва да продължи, заявиха от ГЕРБ, които се въздържаха на гласуването. Според Тома Биков българската музика трябва да се подкрепя, но квотата не трябва да се налага силово на радиата и телевизиите. По думите му, следва да се направят корекции в предложението и относно това каква е дефиницията на българска музика.

От ДПС също се въздържаха, като обясниха, че са против тези отношения да бъдат уреждани чрез закон.

Според предложението на ВМРО, медиите трябваше да отделят една трета от ефирното си музикално време извън филми, новини, реклами и спортни предавания, за творби родно производство. Това трябваше да се случва в часовия диапазон между 6 и 22 ч., като половината от българската музика следва да бъде изпълнена и на родния ни език.

Към настоящия момент едва 20 на сто от всички излъчвани песни в ефира ни са български, а тенденцията е намаляваща показва статистика, изведена от сдружението за авторски права Музикаутор.  В рамките на кампанията си „За повече българска музика в ефира“, те представиха проучване на „Алфа рисърч“, според което 42% от анкетираните предпочитат да слушат българска музика. Според Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори обаче въвеждането на квота е „излишна, неподходяща и дори вредна мярка“. От там се противопоставят на твърдението за намаляваща тенденция в процента българска музика в ефира, като посочват, че според данни на Профон в периода между 2017 и 2018 г. той всъщност нараства. АБРО посочва още, че въвеждането на задължителни квоти би нарушило редакционната независимост на операторите, ще влоши качеството и ще уеднакви програмите на медиите.

Преди ВМРО предложение за въвеждането на квота трябваше да внесе и БСП, но се отказа в последния момент. И на днешното обсъждане в парламентарната комисия изтъкнаха, че медиите трябва да бъдат стимулирани да пускат родна музика, а не принуждавани. През месец февруари вместо квотен принцип те предложиха субсидията, която БНТ и БНР получават от държавата, да е изрично записана в Закона за радио и телевизията и да бъде обвързана с Брутния вътрешен продукт на страната, както и да се съживи т.нар. фонд Радио и телевизия, който да е задължен да отделя по 5% от общите си постъпления годишно за определни доставчици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.