Без КПП-та след Гергьовден, отварят ресторантите на открито (ОБЗОР)

Без КПП-та след Гергьовден, отварят ресторантите на открито (ОБЗОР)

Паднаха част от ограниченията заради COVID-19

Борисов: България е най-сигурна, всички се прибират панически от чужбина

Обмислят разписване на мерките срещу пандемията в общ закон

КПП-тата, които бяха изградени, за да ограничават придвижването на хора между областните градове като мярка срещу разпространението на COVID-19, ще бъдат премахнати на Гергьовден.

В същото време врати ще отварят ресторантите и останалите заведения, които разполагат с външни градини и искат да посрещнат клиенти в тях при спазването на определени изисквания.

Ще бъде разрешен и индивидуалният спорт на открито, ще заработят и басейните, а също така ще бъдат възобновени и шофьорските курсове. До това решение за разхлабване на мерките заради коронавируса са стигнали правителството и Националният оперативен щаб, стана ясно в неделя. То бе оповестено лично от премиера Бойко Борисов.

По думите му курсовете за шофьори може да възобновят работата си още от днес, но

при стриктно спазване на мерките

маски, дезинфекция и дистанция. "Ние се ръководим от едно нещо - броя на заболелите и броя на починалите", каза Борисов и допълни, че тези мерки дават въздух да се щади и психическото състояние на хората. Според него думите "извънредно положение" създават стрес у хората.

Затова се работело върху законови текстове, които щели да бъдат представени най-вероятно днес. Мерките, които правителството взима, можело да бъдат разписани в общ закон, за да продължи тяхното изпълнение. „Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре", каза Борисов. По думите му трябва да свикнем да живеем с вируса, който най-вероятно нямало да отшуми в следващите две години. „Дори 1/2 от заведенията да се отворят, пак са работни места, поне няма да го има усещането, че светът е свършил. Ако тези мерки със сладкарниците и кафенетата сработят, ще отпуснем още мерките", зарече се премиерът.

А шефът на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че всяка мярка, която се предприема, трябва да бъде съобразена с обучение на персонала и да се изгради култура на обслужване на клиентите. "Сигурността на клиентите трябва да бъде гарантирана, масите да се разредят и да се работи на полурежим. Няма ясна информация кога ще премине коронавирусът и ще се учим да живеем и работим", изтъкна той.

Министър-председателят пък подчерта, че между правителството и щаба е имало единомислие за КПП-тата. "Смятаме, че изиграха много важна роля. Вече има определени места, където заграждаме улици, град, махала, и по този начин ще продължим да действаме", обясни Борисов и добави, че следобед на Гергьовден, когато хората се завърнат по домовете си, може да се премахнат КПП-тата. Само за София щели да бъдат облекчени 200 полицаи, като общо за цялата страна 11 500 полицаи работели на въпросните пунктове.

Относно детските градини и яслите пък Борисов коментира: "Много са финансовите аргументи "за", но още първия ден сме казали, че здравето и запазването на капацитета на болниците е водещата цел“. Той обясни, че ще се наблюдава

в Европа как върви пускането на яслите

и детските градини и тогава ще се прецени у нас дали да се отворят. За учениците от 7-и и 12-и клас щяла да се създаде обаче организация, за да продължат образованието си.

Борисов коментира и завръщащите се от чужбина нашенци. "Всички панически бягат да се лекуват в България. Оказа се, че като кихнеш, тук веднага идва лекар. В други страни чакаш по два месеца. Външно министерство направиха чудеса, за да си върнем хората", отбеляза премиерът, по чиито думи се оказало, че здравеопазването в у нас не е на ниско ниво и се финансира достатъчно. Той определи като "престъпление" действията на хората, които на границата не си признавали, че са болни. "България е най-сигурна, България е най-хубава", заключи министър-председателят.

Той се спря и на спекулациите, че щабът е бил некомпетентен по темата и определи като измислица, че е затворен. "Един опозиционен лидер каза, че щабът е затворен. Това е пълна лъжа", отсече Борисов, който изказа съболезнования на семействата на загиналите от COVID-19 лекари. А относно журналистическите въпроси и отговорите на тях изтъкна, че се създава паника. "Бяхме разпитвани от прокурори", призна Борисов.

Поне 2,5 метра разстояние между масите в заведенията

В неделя здравният министър Кирил Ананиев издаде съответната заповед, с която се допускат посещенията в търговски площи на открито, като градини и тераси на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, но при определени условия. Сред тях са разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2.5 метра между тях и недопускане на повече от четири лица или на едно семейство на всяка една. Обслужващият персонал пък ще трябва да бъде оборудван със защитни маски за лице, както и да почиства и дезинфекцира повърхностите на масите и столовете след всеки посетител.

Със същата заповед организаторите на шофьорски курсове също се задължават да осигурят маски и дезинфектанти. Относно индивидуалните спортове на открито като тенис, колоездене и лека атлетика също се спуска изискването за спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните хора. В басейните пък ще трябва да има задължителен филтър на входа, а водата, както и шезлонгите да се дезинфекцират. Освен това на всички посетители ще се измерва температурата. Водните атракциони, включително за деца, обаче остават затворени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.